Τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ζήτησε (για λίγες ημέρες) από τον κόσμο της τέχνης ο Κάνιε Γουέστ. Ηταν το ποσό που αντιστοιχούσε σε μια εγκατάσταση που έφερε την υπογραφή του ράπερ μουσικού και παρουσίαζε μια γλυπτική σύνθεση από σιλικόνη. Το έργο, το οποίο ονόμασε «Famous», δείχνει δώδεκα από τα διασημότερα ονόματα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας να κοιμούνται ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Και έδειχναν πιστευτά «αληθινοί» στον χώρο της γκαλερί του Λος Αντζελες όπου εκτέθηκαν: ο Τζορτζ Μπους να κοιμάται σε εμβρυακή στάση, ο Ντοναλντ Τραμπ πρηνηδόν πλάι στην Αννα Γουίντουρ και ανάμεσά τους τα μέλη της οικογένειας των Καρντάσιαν μαζί με τον Γουέστ να απαιτούν την προσοχή του συλλεκτών.

Ο Γουέστ κάνει τα πάντα για να βρίσκεται στο επίκεντρο των μίντια. Μία μέρα πριν από την παρουσίαση του «Famous» έδειξε στην τελετή απονομής των βραβείων MTV το νέο του βίντεο «Fade» που είχε αναθέσει στη νεαρή χορογράφο Τεγιάνα Τέιλορ, η οποία μαζί με τον σύντροφό της Ιμάν Σάμπερτ (των Καβαλίερς) εμφανίζονται σε αισθησιακές πόζες μέσα στο ντους, με ενδιάμεσο πλάνο ένα μωρό ανάμεσα σε ένα κοπάδι πρόβατα. Ταυτόχρονα, ο Γουέστ ξεκίνησε την περιοδεία του «Saint Pablo», ενώ 21 καταστήματα σε αντίστοιχες πόλεις σε όλο τον κόσμο άνοιξαν για μία ημέρα ξεπουλώντας ρούχα σχεδιασμένα από τον πολυτεχνίτη ράπερ.

Η DONDA. Η λεπτομέρεια που λύνει πολλές από τις απορίες για το εύρος του ταλέντου του Γουέστ, ο οποίος ζει και αναπνέει δίπλα στην Κιμ Καρντάσιαν, βρίσκεται στα αρχικά της λέξης DONDA. Ο ίδιος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το 2020 θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής και στον λογαριασμό του στο twitter επικοινωνεί με δυόμισι εκατομμύρια ακολούθους, είχε την ευφυΐα να ιδρύσει μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Η DONDA συγκεντρώνει νεαρούς καλλιτέχνες και σύγχρονους δημιουργούς τους οποίους ο Γουεστ καθοδηγεί για να εκτελούν τις ιδέες του στη μόδα, στην κινούμενη εικόνα, στη μουσική και πρόσφατα στην τέχνη. Αυτό έπραξε και με τη γλυπτική εγκατάσταση στο Λος Αντζελες. Μόνο που τώρα διαψεύδει τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και αρνείται ότι πουλάει τέχνη. Απλώς, λέει, ήταν ένας τρόπος για να σχολιάσει τη φήμη που ακολουθεί τη δόξα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με τα εμπορεύματα της μουσικής του παραμένει στην κορυφή των εκατομμυριούχων, εισπράττοντας αρκετά για να ικανοποιεί τις εκκεντρικές του ιδέες και να προβάλλει τις υπερφίαλες απόψεις του.