Για μετωπική σύγκρουση διαρκείας με τον Αλέξη Τσίπρα και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι η δημοπρασία για τους τέσσερις καναλάρχες δεν οδηγεί σε ένα καθαρό τοπίο, αντιθέτως εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε ένα πιο σκοτεινό αδιέξοδο.

Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα αποτελέσουν πλέον βασικό θέμα αντιπαράθεσης στη ΔΕΘ, πρωτίστως επειδή ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να οχυρωθεί πίσω από το υψηλό τίμημα της δημοπρασίας και να δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών. Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ θα σηκώσει το γάντι, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, καθώς είναι πεπεισμένος ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν τώρα και πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πυρά που θα προέρχονται όχι μόνον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που είναι μετέωροι, αλλά και από τους πλειοδότες του επίμαχου διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «παροξυσμό προπαγάνδας» από το «βαθύ Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με στόχο να μεταβάλει η κυβέρνηση το πολιτικό κλίμα και να διατηρηθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουν ο κυβερνητικός μηχανισμός να κινηθεί ακόμη κι εκτός ορίων το προσεχές διάστημα, πολώνοντας όσο περισσότερο γίνεται το πολιτικό σκηνικό, με ζητούμενο την ανάσχεση της πτωτικής πορείας της κυβέρνησης ενόψει των νέων δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου. «Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους λιγοστεύουν. Εάν διαρραγεί και ο σκληρός πυρήνας τους, όχι μόνο θα δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα απειλείται προσεχώς να επανέλθει σε ποσοστά της περιόδου που ασκούνταν σε αντιπολίτευση πεζοδρομίου» σχολίαζε χθες επιτελικό στέλεχος της ΝΔ, μεταφέροντας εν πολλοίς και την εικόνα που διαμορφώνεται στη νέα γαλάζια έδρα της οδού Πειραιώς.

Τον σχεδιασμό της ΔΕΘ στον απόηχο και της δημοπρασίας για τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια θα επανεξετάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική σύσκεψη με τους βασικούς συνεργάτες του, ενώ το Σαββατοκύριακο από την Πορτογαλία φρόντισε να απαντήσει με τον τρόπο του και στη συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια να προβληθεί η επίμαχη αδειοδότηση ως μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί υπαγορεύονται από ιδεοληπτικούς λόγους αντεκδίκησης και με στόχο να διαμορφωθεί ένα ελεγχόμενο ολιγοπώλιο στο τηλεοπτικό τοπίο –οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να απελευθερώνουν την αγορά και τον ανταγωνισμό και όχι να δημιουργούν νέους κλειστούς χώρους. «Μόνο οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο προαναγγέλλει ότι με τη ζυγαριά του οικονομικού φιλελευθερισμού θα ζυγίσει στο εξής και κάθε άλλη κίνηση της κυβέρνησης με οικονομικές παραμέτρους.

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΑΜΜΕΝΟΣ – ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στις σκληρές καταγγελίες περί της προσπάθειας θεμελίωσης μιας «νέας διαπλοκής» από την πλευρά της κυβέρνησης, με αφετηρία τη βίαιη παρέμβαση στην τηλεοπτική αγορά. Οι βαρύτατες καταγγελίες του Πάνου Καμμένου κατά του επιχειρηματία –και υπερθεματιστή στην επίμαχη δημοπρασία –Χρήστου Καλογρίτσα παραμένουν ανοικτό ζήτημα για τη ΝΔ και στην Πειραιώς έχει ήδη αποφασιστεί να ζητηθούν από την κυβέρνηση απαντήσεις, εντός κι εκτός Βουλής. «Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνέδεσε τον νέο καναλάρχη με μαύρο χρήμα και εκβιαστικές πρακτικές. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον Πάνο Καμμένο, η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις και το γνωρίζει καλά. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, τέτοιου είδους ζητήματα ανοίγουν ακόμη περισσότερο διά της σιωπής» σχολίαζε εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, προαγγέλλοντας μια γαλάζια αντεπίθεση με φόντο τους κουμπάρους Καμμένο – Καλογρίτσα.

Μετά τη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί στο εξής και σε ιδεολογικοπολιτική βάση. «Η απάντηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από την Αριστερά. Η Κεντροδεξιά οφείλει να προτάξει για τους πολίτες της Ευρώπης ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, το οποίο θα μπορέσουν οι ευρωπαίοι πολίτες να αγκαλιάσουν και να πιστέψουν και πάλι» ανέφερε –σε μια έμμεση απάντηση και για την πολιτική επένδυση του Πρωθυπουργού σε έναν ευρωπαϊκό αντιδεξιό άξονα, όπως προκύπτει από το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και κινήσεις όπως η επικείμενη σύνοδος των ηγετών του Νότου.