Το Μαξίμου δεν θέλει να χάσει το timing μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ούτε όμως και τις εντυπώσεις. Καλεί σήμερα σε συνάντηση τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών για να συζητήσουν επί των διαδικαστικών και συγχρόνως επιχειρεί να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης πως εκατοντάδες εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Το ραντεβού των Νίκου Παππά, Ολγας Γεροβασίλη και Λευτέρη Κρέτσου με όσους πλειοδότησαν στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις άδειες έχει κλειστεί για το μεσημέρι, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις και να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα που ως γνωστόν θα ξεκινήσουν με τον έλεγχο των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη συγκέντρωση 246 εκατομμυρίων ευρώ από τη δημοπρασία, αντιλαμβάνεται όμως ότι το οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να υπερβεί το κοινωνικό, ήτοι την αγωνία για την τύχη των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια. Μολονότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως «και το τελευταίο ευρώ της δημοπρασίας» θα δοθεί για την ενίσχυση των πιο αδύναμων. Ως εκ τούτου το Μαξίμου προσπαθεί να καθησυχάσει, διαβεβαιώνοντας μέσω κύκλων του πως παρακολουθεί πολύ στενά και προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και παραθέτει στοιχεία προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν έρχεται η καταστροφή. Κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται την εκ του νόμου υποχρέωση των δύο νέων καναλιών να δημιουργήσουν τουλάχιστον 800 νέες θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν βάσει του νόμου από τα κανάλια που πήραν άδεια και βρίσκονται σε λειτουργία. Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν επέρχεται αναγκαστικά το τέλος για όσους δεν αδειοδοτηθούν, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους. Πώς; Είτε διεκδικώντας περιφερειακή ή θεματική άδεια, είτε εκπέμποντας πρόγραμμα διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες (π.χ. Nova, OTE).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση αισθάνεται την πίεση όσων την κατηγορούν ότι οδηγεί σε ανεργία κι άλλους εργαζομένους, παρά το γεγονός ότι αυτή ασκείται πρωτίστως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αιχμή το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς. Γι’ αυτό υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο καθεστώς διασφάλιζε δωρεάν συχνότητες, σκανδαλώδη δανειοδότηση, πολιτική κάλυψη στους τραπεζίτες και ανεξάντλητη προβολή στο πολιτικό κατεστημένο. Διαπιστώνει δε ότι τώρα που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, η νέα γραμμή του συστήματος είναι «τι θα γίνει με τους εργαζομένους στα κανάλια που κλείνουν». Η κυβέρνηση επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας πως την ίδια ώρα που συντάσσεται με τους ιδιοκτήτες των καναλιών που χάνουν την «τζάμπα άδεια» και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ζητώντας ανεξέλεγκτες απολύσεις. Το ίδιο κόμμα που κατέβασε τον διακόπτη στην ΕΡΤ στέλνοντας στην ανεργία 2.800 ανθρώπους. Το Μαξίμου βλέπει ξαφνικά –όπως λέει –από την αξιωματική αντιπολίτευση υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζομένους, κάτι που όπως λέει δεν είδε όταν 700 άνθρωποι στο Alter απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις, όταν έχασαν τη δουλειά τους 800 άνθρωποι στην «Ελευθεροτυπία» και όταν άλλοι 200 βρέθηκαν στην ανεργία κατά τη μεταβίβαση του Alpha και όταν η πρακτική των ιδιοκτητών του Μega οδηγεί άλλους 500 στον δρόμο. Οταν μάλιστα τα χρόνια της κρίσης περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχασαν τη δουλειά τους.

«ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Η κυβέρνηση πιέζεται όμως και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επικροτεί την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ως ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θυμίζει τη σιωπή όσων οδήγησαν στην ανεργία μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι.

Ζητεί όμως από την κυβέρνηση να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, να μη μείνει απροστάτευτος. «Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη δόση πάει στη ΔΕΘ

Σε συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο αναζητήθηκαν οι τρόποι μέσω των οποίων η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στους ασθενέστερους τα πρώτα 80 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη χορήγηση των αδειών. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι τα έσοδα από τη διάθεση των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, ακριβώς επειδή η τρόικα αξιολογούσε το συγκεκριμένο μέτρο ως αβέβαιο ως προς την απόδοσή του.