Δυσφορία επικρατεί στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για τους ρυθμούς που ακολουθεί η Αθήνα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται έντονα δυσαρεστημένη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία. Η επαναπροώθηση άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι για κάθε πρόσφυγα που θα παίρνει πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα, θα παίρνει η ΕΕ έναν πρόσφυγα από την Τουρκία. Η καγκελάριος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», φέρεται να διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της για τον Αλέξη Τσίπρα στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη διάρκεια των γερμανοϊταλικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαρανέλο της Ιταλίας. Κυρίαρχο θέμα εκεί ήταν το Προσφυγικό. «Θα ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις μας για την παροχή ασύλου, αλλά εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει πάλι να φύγουν» είπε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση στο Μαρανέλο.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ. Καμπανάκι για την Ελλάδα χτύπησε χθες ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος θέλει μελλοντικά να επαναληφθούν οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στη ρύθμιση του Δουβλίνου για την επιστροφή των μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. «Εχουμε κάνει στην Ευρώπη πολλά για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα» είπε ο Ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ». «Αυτό θα πρέπει να έχει και συνέπειες και βάσει της συνθήκης του Δουβλίνου να μπορούν ξανά να επαναπροωθούνται πρόσφυγες στην Ελλάδα» σημείωσε ο γερμανός υπουργός. Εξαιτίας των συνθηκών παροχής ασύλου, οι οποίες είχαν οδηγήσει και σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Γερμανία ανέστειλε από το 2011 για την Ελλάδα την εφαρμογή του Δουβλίνου που προβλέπει ότι η υποβολή αίτησης ασύλου γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Εκτοτε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανανεώνει συνεχώς την αναστολή επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Ελλάδα (τελευταία απόφαση τον Ιανουάριο του 2016). Και προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή λύση. «Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση» τονίζει ο Ντε Μεζιέρ στη συνέντευξή του στη «Βελτ», για να αρθούν τα υφιστάμενα νομικά κωλύματα στις επαναπροωθήσεις. «Εάν προχωρήσουμε μόνοι μας, υπάρχει ο κίνδυνος τα διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν τις επαναπροωθήσεις ύστερα από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» λέει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό και της ρήτρας ένας για έναν, οι χώρες της ΕΕ έχουν πάρει μέχρι στιγμής πάνω από 1.200 πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία.