Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρώην γραμματέας της ΝΔ και η Σόνια Σαββίδη, ανιψιά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έκαναν τον γάμο τους στους πρόποδες του Ολύμπου και στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.

Τρεις ημέρες κράτησε το γλέντι και ήταν ένας συνδυασμός, όπως μαθαίνω, της «ιντερνάσιοναλ» εθιμοτυπίας και της μακεδονικής παράδοσης. Να θυμίσω για τους σινεφίλ αναγνώστες μας ότι το ορεινό τοπίο στους πρόποδες του Ολύμπου το είχε αναδείξει ο αλησμόνητος Θεόδωρος Αγγελόπουλος, όταν έκανε κάποια γυρίσματα της ταινίας του «Μεγαλέξανδρος» στον παραδοσιακό οικισμό.

Οχι πως το έλαβε υπόψη –αν βέβαια το γνώριζε –ο γαμπρός. Απλώς ενέδωσε στο ακαταμάχητο επιχείρημα της νύφης και των θηλυκών μελών του ευρύτερου οικογενειακού περίγυρου, ότι δηλαδή ο γάμος θα έχει θέμα που θα υπογραμμίσει κάθε λεπτομέρεια. Ετσι η ελιά τα… λάδωσε όλα. Γιατί το σύμβολο ειρήνης και ευημερίας μπήκε στα προσκλητήρια και στα αναμνηστικά για τους καλεσμένους αλλά και στο κοστούμι του γαμπρού, σε γραμμή σμόκιν και με τη συνοδεία παπιγιόν! Ελαμψε το σακάκι στη μεταξωτή σουά σοβάζ λαδί απόχρωσή του και τα μαύρα πέτα του πλαισίωναν το στιβαρό ύφος στη μαύρη περιποιημένη γενειάδα του Παπαμιμίκου. Στη μέση της πλατείας του χωριού, με τον ήχο των ποντιακών οργάνων να συνοδεύουν το τελετουργικό του γάμου, ο γαμπρός έλυσε το μυστήριο ενός υπαρξιακού γρίφου που τα τελευταία χρόνια προσδιορίζει μεγάλο μέρος του αρσενικού πληθυσμού. Η εικόνα του «κλαρινογαμπρού» που μας έδειξε δεν είναι άλλη από το εξαίσιο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται όλοι εκείνοι οι αδαείς που περιφέρουν την αύρα της επιπόλαιης αποδοχής τους προς κάθε πρόσταγμα του συρμού και της μόδας.