Τα καταφέρνει κάθε φορά που παίρνει μια απόφαση ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης να προκαλεί εντάσεις. Είναι ταλέντο αυτό.

Το λέω γιατί ενώ βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και ο ίδιος έχει αναγάγει σε πρώτης τάξης ζήτημα το να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, φαίνεται πως κατάφερε να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε αντιπαράθεση. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν ήδη 24ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή το πρώτο μάθημα που θα πάρουν οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων θα είναι η απεργία! Και προειδοποιούν για πολυήμερες κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της έναρξης του σχολικού έτους χωρίς προβλήματα που δίνει ο Φίλης είναι πλασματική και ζητώντας του να πάρει πίσω όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τελευταία για αναθέσεις μαθημάτων, μειώσεις ωραρίου, δήθεν πλεονάσματα εκπαιδευτικών κ.λπ. Μαζί με τους καθηγητές, μάλιστα, ετοιμάζουν συγκέντρωση και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Και τα ΑΕΙ στον αέρα

Ωστόσο, η αναταραχή επεκτείνεται σιγά σιγά και στα πανεπιστήμια, όπου ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μετά τις παραιτήσεις των Συμβουλίων πολλών ιδρυμάτων την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη αγανάκτησης για την υποβάθμισή τους και την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών με νομοσχέδιο του Φίλη, οι επιλογές της κυβέρνησης εξαγριώνουν τώρα τους πρυτάνεις και γενικά τους πανεπιστημιακούς. Αιτία είναι μια διάταξη που πέρασε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να συζητηθεί ιδιαιτέρως μέσα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που έχουν διδακτορικά να γίνουν λέκτορες με μια κλειστή διαδικασία, δηλαδή χωρίς οι όποιες θέσεις προκύψουν να προκηρυχθούν. Αρκετοί πανεπιστημιακοί και οι πρυτάνεις ζητούν την απόσυρσή της επειδή διαφωνούν με τις κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, καθώς «δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες», όπως αναφέρει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες για το ζήτημα.

Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα, εγώ να ευχηθώ απλώς καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά!