H συνέντευξη του επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ στα «ΝΕΑ» που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο, δεν αφήνει κανένα ερωτηματικό σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρώπη το φθινόπωρο.

Με δυο λόγια, όχι και πολλά, για να το πούμε μαλακά. Ο γερμανός διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού που κατέχει το μισό χρέος μας δεν βλέπει ούτε έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος ούτε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ πριν από το 2019 τουλάχιστον, όπως θα ήθελε διακαώς η κυβέρνηση. Αντίθετα, θέλει γρήγορα να τελειώνουμε με τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ όπου υπάρχει καθυστέρηση, και να ξεκινήσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση όπου τα καυτά θέματα είναι πολλά.

Ακόμη ορισμένα κράτη της ευρωζώνης θεωρούν ότι δεν τελείωσε καν η πρώτη αξιολόγηση, είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, την οποία ο ίδιος ο ESM διαφήμισε δεόντως μέσω twitter το Σάββατο.

Τώρα, αν με ρωτήσετε τι λέει η κυβέρνηση για όλα αυτά, θα σας πω ότι προτιμά να μη λέει απολύτως τίποτα. Είναι να ασχολείται τώρα με τέτοια πράγματα, εν μέσω των 246 εκατ. ευρώ που αποκόμισε από τις τηλεοπτικές άδειες; Πλην όμως, να θυμίσω ότι την Παρασκευή έχουμε Eurogroup στην Μπρατισλάβα και έτσι αναγκαστικά θα προσγειωθεί και πάλι στη σκληρή πραγματικότητα των δισ. ευρώ των δόσεων και του χρέους.