Το καυτό θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης των ιεραρχών στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας που ξεκινούν σήμερα. Ούτως ή άλλως, η ΔΙΣ και αρκετοί ιεράρχες έχουν διατυπώσει τις διαφωνίες και ενστάσεις τους στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Πολλοί μητροπολίτες μάλιστα τού τα έχουν μαζεμένα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη τόσο για τα Θρησκευτικά όσο και για άλλες δηλώσεις του σχετικές με την Εκκλησία.

Οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου που θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι θα πραγματοποιηθούν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του Νίκου Φίλη από το βήμα της Βουλής πως το μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνει «μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό» αλλά και μετά το δείπνο του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη. Ο δεύτερος λόγος που κάνει τις συνεδριάσεις ξεχωριστές είναι ότι η ΔΙΣ συνεδριάζει με την καινούργια της σύνθεση για τη νέα 160ή συνοδική περίοδο (από 1.9.2016 έως 31.8.2017). Ανάμεσα στους 12 μητροπολίτες της Συνόδου είναι μητροπολίτες που συνήθως διατυπώνουν μετριοπαθείς απόψεις όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος ή ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. Στην ίδια «ιερή» δωδεκάδα όμως περιλαμβάνονται και ιεράρχες που εκφράζουν το συντηρητικό κομμάτι της Εκκλησίας και πολλές φορές εκδίδουν «πύρινες» ανακοινώσεις όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Καισαριανής Δανιήλ.

Συνεπώς μένει να φανεί τι ρόλο θα παίξει η κάθε πλευρά, αλλά και τη στάση θα κρατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συχνά επιχειρεί να συγκεράσει τις όποιες διαφορές απόψεων ώστε η Εκκλησία να έχει ενιαία φωνή.

Μέλη της ΔΙΣ είναι επίσης ο Μάνης Χρυσόστομος, ο Υδρας Εφραίμ –συμμετείχε και στο δείπνο με τον Πρωθυπουργό -, ο Εδέσσης Ιωήλ, ο Νευροκοπίου Ιερόθεος, ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, ο Σερβίων Παύλος, ο Νεαπόλεως Βαρνάβας.