Συναντήσεις επί συναντήσεων, επιστολές, ανακοινώσεις, αιτήματα και ζυμώσεις αλλά αποτέλεσμα μηδέν για αλλαγές στον χώρο του ποδοσφαίρου, προκειμένου να αρχίσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας με καλή θέληση και δίχως καχυποψία.

Οπως όλα δείχνουν, μετά την επαναφορά των αρχικών συνθέσεων στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ και τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Σταύρος Κοντονής με τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Γιώργο Στράτο και εκπρόσωπους των ΠΑΕ-μελών της Λίγκας, το πρωτάθλημα θα αρχίσει το ερχόμενο Σάββατο, με τη διαιτησία να παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης που μετά τις εκλογές της ΕΠΟ, την 1η Οκτωβρίου, μπορεί να γίνει πιο σκληρό ή να αποτελέσει παρελθόν.

Ώς τότε δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, μολονότι ακόμη και ο εκπρόσωπος της FIFA Κωστάκης Κουτσοκούμνης επισήμανε πως η διαιτησία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και γενεσιουργό «αιτία αμφισβήτησης, κατηγοριών και ενός φαύλου κύκλου που γεννά βία», ο Σταύρος Κοντονής έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ίδια άποψη και η Σούπερ Λίγκα διαμαρτύρεται για το θέμα συντάσσοντας μάλιστα νέα επιστολή προς τη FIFA, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έφθασε ποτέ στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας καθώς η ΕΠΟ, μέσω της οποίας γίνεται οποιαδήποτε αλληλογραφία, την έβαλε στο συρτάρι.

Η Σούπερ Λίγκα μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θέλησε να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση έναρξη συζητήσεων με κλιμάκιο των FIFA / UEFA για τη βελτίωση της διαιτησίας και την εφαρμογή του περίφημου «ισπανικού μοντέλου», όμως η ΕΠΟ φέρεται να έχει μπλοκάρει τη νέα επιστολή που θα μπορούσε να επιφέρει ζυμώσεις και εν συνεχεία αλλαγές. Εξάλλου στην επιστολή του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, μολονότι αναφέρεται ξεκάθαρα το πρόβλημα της διαιτησίας («Δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ότι ένα από τα μείζονα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι όντως η διαιτησία και οι συσκέψεις θα έδιναν στην επιτροπή μας τη δυνατότητα να σας προτείνει λύσεις, στο πλαίσιο της σύμβασης διαιτησίας της UEFA, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προκαταλήψεις που ιστορικά υπάρχουν όσον αφορά τα θέματα της διαιτησίας στην Ελλάδα. Ματαιώνοντας τις συσκέψεις, τα προβλήματα με τη διαιτησία παραμένουν επί μακρόν και διαφορές ενυπάρχουν, σε τέτοια έκταση που συγκεκριμένοι σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αγωνιστούν σε ένα “πλαστό” πρωτάθλημα» καταλήγει), σημειώνεται πως για να βρεθεί λύση με τη συνδρομή των διεθνών συνομοσπονδιών πρέπει η ΕΠΟ να τις καλέσει στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα: «Σας επισημαίνουμε ότι είμαστε παρ’ όλα αυτά εδώ για να σας βοηθήσουμε αν χρειαστείτε τη βοήθειά μας, στον βαθμό που άπαξ και μας το ζητήσετε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σας ταλανίζουν σήμερα με τη Σούπερ Λίγκα, όσον αφορά τη διαιτησία, με τελειωτικό τρόπο».

Εσείς είστε υπεύθυνοι

Υπεύθυνες για το κλίμα που θα επικρατεί στα γήπεδα κατέστησε τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασής του ύστερα από την ανάκληση από την ΕΠΟ της απόφασης ανασύστασης των πειθαρχικών οργάνων και της Επιτροπής Δεοντολογίας, αναμένεται να μην ανανεώσει την απόφαση αναβολής του πρωταθλήματος και επομένως να γίνει σέντρα της Super League στις 10 Σεπτεμβρίου. «Σε κάθε περίπτωση, σας καθιστώ αποκλείστηκα υπεύθυνους για το κλίμα στα γήπεδα και τον έλεγχο των οπαδών σας. Εάν γίνει το παραμικρό, θα κλείσουν όλα τα γήπεδα και έχω ενημερώσει σχετικά τη FIFA και την UEFA. Ουδείς επιθυμεί πλέον να ανεχθεί αθλιότητες στα γήπεδα και σας λέω ευθέως μην προσπαθήσετε να με δοκιμάσετε» είπε μεταξύ άλλων στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ο Σταύρος Κοντονής.