Είναι αυτό ένα G20 διαφορετικό από τα προηγούμενα; Μένει να φανεί. Είναι πάντως μια Σύνοδος Κορυφής που εκτός από στιγμές αμηχανίας, όπως ήταν αυτή με την υποδοχή του Μπαράκ Ομπάμα, παράγει και αποτελέσματα που αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το πιο ελπιδοφόρο από αυτά ήταν η επικύρωση το Σάββατο από την Κίνα της διεθνούς συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Απρίλιο στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν ακόμη πατήσει ο Μπαράκ Ομπάμα το πόδι του στη Χουανγζού, την πόλη της Κίνας που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής.

Η επικύρωση της συμφωνίας από αυτές τις δύο χώρες είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Στο Παρίσι οι εκπρόσωποι 195 κρατών είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Για να τεθεί ωστόσο σε ισχύ η ιστορική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από 55 κράτη που ευθύνονται συνολικά για το 55% των εκπομπών αερίου. Μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα ευθύνονται για το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας παγκοσμίως.

Η επικύρωση της συμφωνίας από Πεκίνο και Ουάσιγκτον δεν αφήνει ωστόσο το αποτύπωμά της μόνο στο περιβάλλον. Οπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ έκαναν μια σπάνια επίδειξη αρμονίας σε μια σχέση με πολλές παραφωνίες. Το γεγονός όμως ότι ο Ομπάμα και ο Σι μπόρεσαν να αφήσουν αυτές τις παραφωνίες κατά μέρος και να συνεργαστούν για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου δείχνει πως οι δύο ηγέτες έχουν χτίσει και μια σχέση που βασίζεται και στον πραγματισμό. Είναι κάτι που φάνηκε και από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χουανγζού, κατά την οποία οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία.

Οταν πάντως το Air Force One του αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης, βρήκε ένα κλίμα κάθε άλλο παρά φιλικό. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», οι Κινέζοι σνομπάρισαν εσκεμμένα τον Μπαράκ Ομπάμα με έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο: όταν το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, ο αμερικανός πρόεδρος υποχρεώθηκε να βγει από μια δευτερεύουσα έξοδο που χρησιμοποιείται σπάνια καθώς δεν υπήρχε σκάλα για να κατεβεί από την κύρια έξοδο. Στον δρόμο για το κόκκινο χαλί διαδραματίστηκαν διάφορα ευτράπελα, με τους Αμερικανούς να διαμαρτύρονται και τους Κινέζους να απαντούν «αυτή είναι δική μας χώρα κι αυτό είναι δικό μας αεροδρόμιο». «Η υποδοχή που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του όταν έφτασαν εδώ το απόγευμα του Σαββάτου ήταν εχθρική ακόμη και για τα κινεζικά δεδομένα» σχολίασαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε πάντως να υποβαθμίσει το γεγονός ως κάτι που «έχει γίνει κι άλλες φορές, ακόμη και με τους συμμάχους μας». Αυτό που είχε σημασία, όπως θα δήλωνε στην τελετή ο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν η συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Παρά τις διαφορές μας σε άλλα θέματα, ελπίζουμε ότι η επιθυμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για επιπλέον δράση στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο κινέζος ομόλογός του χαρακτήρισε τη συμφωνία του Παρισιού ορόσημο. Ο Σι δεν παρέλειψε πάντως να προσθέσει ότι «το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προόδου επιτεύχθηκε υπό την κινεζική ηγεσία».

Η άνοδος του προστατευτισμού

«Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από την άνοδο του προστατευτισμού αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από την ισχύ των αγορών» δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Καμπανάκιγια Συρία και Ισλαμικό Κράτος

Ο εμφύλιος της Συρίας και η αντιμετώπιση της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ήταν ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του G20. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το κλειδί για τη συμφωνία στη συριακή κρίση βρίσκεται στη Ρωσία, ενώ αναλυτές δεν απέκλειαν η συμφωνία αυτή να ήταν και θέμα ωρών. Σε συνέντευξη εξάλλου που είχε παραχωρήσει μία ημέρα νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η συμφωνία ήταν κοντά. «Προς το παρόν, αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε, μου φαίνεται ότι προχωρούμε, όπως είπα ήδη, προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε. Ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε και με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν ζήτησε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.