«Η AfD είναι ένα επικίνδυνο κόμμα. Θα ήταν όμως πολύ λιγότερο επικίνδυνο αν τα άλλα κόμματα δεν υιοθετούσαν συχνά τη θεματολογία του. Το κόμμα αυτό δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση κανενός γερμανικού κρατιδίου, αν και έχει εκλέξει βουλευτές σε οκτώ κρατίδια. Παρ’ όλα αυτά, κατορθώνει να είναι πολύ αποτελεσματικό επειδή οι άλλοι εμμέσως το ενισχύουν».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» ο πολυβραβευμένος ανατολικογερμανός συγγραφέας Ινγκο Σούλτσε (στα ελληνικά κυκλοφορούν πέντε βιβλία του από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Αλλοτε ψηφοφόρος της Ανγκελα Μέρκελ, την οποία θαύμαζε, δηλώνει σήμερα ότι έχει απογοητευτεί τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο κι από τους κυβερνητικούς τους εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες. «Εχουν κάνει λάθος σε θεμελιώδη ζητήματα και έχουν επιτρέψει την πόλωση της γερμανικής κοινωνίας τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό πεδίο», σημειώνει.

Γιατί όμως οι λαϊκιστές του κόμματος της Φράουκε Πέτρι είναι τόσο ισχυροί στα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια; «Εμείς οι Ανατολικογερμανοί είμαστε σαν μια χώρα μεταναστών που προσαρτήθηκε το 1990 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», απαντά ο 53χρονος συγγραφέας των 33 Στιγμών Ευτυχίας. «Παρόλο που το σοκ για την Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του ’90 ήταν μικρότερο από εκείνο για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το κομμάτι αυτό της Γερμανίας έχει τα χαρακτηριστικά των μεταναστών: θέλει επιτέλους να νιώσει πως είναι κομμάτι της χώρας και δεν ανέχεται να αρπάξουν άλλοι αυτά που του αντιστοιχούν».

Σύμφωνα με τον Σούλτσε, ήταν σωστό να βοηθηθούν οι πρόσφυγες από τη γερμανική κυβέρνηση. Η περίφημη φράση της Μέρκελ «Θα τα καταφέρουμε», όμως, υπονοούσε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί. Και ότι μόλις λυνόταν, καληνύχτα. Αλλά δεν συνέβη αυτό. Ο πληθυσμός διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο και χρειαζόταν μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση. Οπως διαπίστωσε και ότι δεν υπήρχε καμιά σοβαρή ανάλυση, κανένα σοβαρό σχέδιο. Αυτό προκάλεσε μια μεγάλη πόλωση. Ακόμη και τα καλοπροαίρετα επιχειρήματα αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τους πρόσφυγες, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη Ευρώπη, καταλήγει ο Ιγκο Σούλτσε. Αντί να αναλύσει τις αιτίες που οδηγούν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, καταφεύγει σε κατασταλτικά μέτρα. Ετσι όμως παίζει το παιχνίδι των λαϊκιστών.