Το Μπρασέ είναι ένα όμορφο χωριό 61 κατοίκων σε απόσταση 300 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού, στη νέα περιφέρεια Αλσατία – Καμπανία – Αρδένες – Λωρραίνη που αποκαλείται και Μεγάλη Ανατολή (Grand Est). Το Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, όπου είναι θαμμένος ο στρατηγός Ντε Γκολ, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα. Εδώ κέρδισε η Μαρίν Λεπέν το μεγαλύτερο ποσοστό της στον πρώτο γύρο των περασμένων προεδρικών εκλογών: 72%. Αυτό το χωριό διάλεξε λοιπόν για να κάνει προχθές την πρώτη της συγκέντρωση μετά τις θερινές διακοπές. Και να εγκαινιάσει έτσι την προεκλογική της εκστρατεία.

«Ονομάζουν μέρη σαν το Μπρασέ “βαθιά Γαλλία”» είπε η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν για να τη χειροκροτήσουν. «Προτιμώ να μιλώ για μια βαθύτατα πατριωτική Γαλλία».

Η Λεπέν έχει ένα πρόβλημα ανάλογο με εκείνο που είχε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα τη δεκαετία 1960-1970: το εκλογικό της ποσοστό είναι υψηλό (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει 28% – 29% στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2017, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο) αλλά η πρόσβασή της στην εξουσία πολύ δύσκολη. Το απέδειξαν και οι περυσινές περιφερειακές εκλογές, όταν το κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία περιφέρεια παρότι έλαβε μέρος σε έξι επαναληπτικές εκλογές. Η ηγέτις του αναζητεί έτσι μια νέα στρατηγική. Που, παραδόξως, περιλαμβάνει τη μείωση της παρουσίας της στα μέσα ενημέρωσης.

Πράγματι, μετά τη συγκέντρωση στο Μπρασέ, η Μαρίν Λεπέν θα περιμένει τον Ιανουάριο για να βάλει στο φουλ τις μηχανές. Θα έχουν μεσολαβήσει οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών (τον Νοέμβριο) και των Σοσιαλιστών (τον Ιανουάριο). Και η Λεπέν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαίρεση αυτών των κομμάτων για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι εκείνη δεν έχει τέτοια προβλήματα. Και ότι ηγείται μιας νέας, ενωμένης, πατριωτικής δύναμης που θα δώσει τέλος στη μαζική μετανάστευση και θα επιστρέψει τη Γαλλία στους Γάλλους.

Σύμφωνα με τον Ζερόμ Φουρκέ, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop, οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε η αρχηγός της Ακροδεξιάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια και κοντά στο Ρουέν έκαναν καλή εντύπωση στην κοινή γνώμη. «Δεν ήταν ανάγκη να πει οτιδήποτε αφού όλα όσα γίνονταν, από το Brexit μέχρι τις επιθέσεις και τη διαμάχη για το μπουρκίνι, απέβαιναν υπέρ της. Δεν υπήρχε λόγος να διαταράξει το κλίμα με ακόμη πιο σκληρές προτάσεις».

Στο Εθνικό Μέτωπο πιστεύουν για πρώτη φορά ότι μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι πολλά μπορεί να γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Θεωρούν όμως ότι την καλύτερη διαφήμιση του κόμματος την κάνουν οι αντίπαλοί του. Στον Νικολά Σαρκοζί έχουν δώσει τον τίτλο του «καλύτερου ιμπρεσάριου του Εθνικού Μετώπου». Αν χάσει στις προκριματικές εκλογές, οι ψηφοφόροι του θα πάνε στην Ακροδεξιά. Αν κερδίσει, οι διαφωνίες θα είναι τόσο μεγάλες ώστε πολλοί ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τη Λεπέν από αυτόν.

«Ολοι καταλήγουν στα δικά μας θέματα: ταυτότητα, ασφάλεια, Brexit» δηλώνει ηγετικό στέλεχος του κόμματος στη «Μοντ». «Ακόμη και ο Αρνό Μοντεμπούρ υιοθετεί τη θεματολογία μας στην οικονομία. Η Αριστερά κάνει αυτό ακριβώς που καταλόγιζε στον Σαρκοζί, μας νομιμοποιεί στα μάτια της κοινής γνώμης».

Στο Μπρασέ, οι κάτοικοι δεν είχαν καμιά αμφιβολία: η Μαρίν Λεπέν θα σώσει τη Γαλλία, κι ας μην το πιστεύουν οι δημοσιογράφοι. Που, όπως είπε ένας κάτοικος, «γράφουν μόνο ψέματα και προπαγάνδα».

Με το όνομά της στον τίτλο

Το Θερινό Πανεπιστήμιο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Φρεζίς, ο δήμαρχος του οποίου είναι φανατικός «μαρινιστής». Και ο γενικός τίτλος θα έχει το όνομα της Μαρίν Λεπέν. Το όνομα «Εθνικό Μέτωπο», αντίθετα, δεν θα παίξει πολύ σε αυτές τις εκλογές για να μην τρομάζει τους ψηφοφόρους.