Μεγάλες απώλειες όλων των κομμάτων. Αλλά δραματικές για τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Ηταν το χειρότερο ξεκίνημα για τον μαραθώνιο τεσσάρων τοπικών εκλογών ο οποίος θα κορυφωθεί με τις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, εκεί όπου η καγκελάριος έχει και την εκλογική της περιφέρεια, το κόμμα της CDU υπέστη μία ακόμη ιστορική ήττα.

Στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). To εθνικολαϊκιστικό αυτό μόρφωμα βρέθηκε εκ του μηδενός στο 21,6% και είναι δεύτερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα τοπική Βουλή του Σβερίν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ZDF, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση με 19,4% έχασε 3,6%, έχοντας το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα σε ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. «Πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι είμαστε τρίτο κόμμα» σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανώς απογοητευμένος, ο γραμματέας της CDU Πέτερ Τάουμπερ. Η πρόεδρος του κόμματος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην Κίνα για τη σύνοδο του G20, θα σπάσει την παράδοση να μη μιλά στο εξωτερικό για την εσωτερική πολιτική και θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πρώτο κόμμα στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία παρέμειναν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κρατώντας ένα ποσοστό 30,3%, χάνοντας όμως πεντέμισι μονάδες από τη δύναμή τους. Η πρωτιά και η επανεκλογή του τοπικού πρωθυπουργού Ερβιν Σέλεριν περιόρισαν τις αρνητικές εντυπώσεις για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Είμαι ικανοποιημένος που οι απώλειες του SPD προς την AfD δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο άλλων κομμάτων» είπε ο πρόεδρος του κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με αφορμή τη γιγάντωση της AfD, θεωρεί επιβεβλημένο ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα δίνει την ασφάλεια στους πολίτες ότι δεν υποβαθμιστεί το βιοτικό τους επίπεδο εξαιτίας των προσφύγων.

Στις χθεσινές εκλογές καταγράφηκε μια κατεξοχήν ψήφος διαμαρτυρίας για όλα τα «παραδοσιακά» κόμματα. Οι πρώτες αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος στο δημοφιλές γερμανικό κανάλι ARD δείχνουν ότι κριτήριο για την ψήφο ήταν το Προσφυγικό (54%) και η εσωτερική ασφάλεια (47%). Από τους ψηφοφόρους της AfD μόνο το 24% επέλεξε αυτό το κόμμα από πεποίθηση· το 67% ήταν απογοητευμένο από τα άλλα κόμματα.

«Είναι ράπισμα για τη Μέρκελ όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στο κρατίδιο της εκλογικής της περιφέρειας, βάλαμε την CDU στη θέση του» δήλωσε η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι. Τα συγχαρητήρια από τους ομοϊδεάτες της στη Γαλλία δεν άργησαν. «Αυτό που χθες ήταν αδύνατον είναι πλέον εφικτό –οι πατριώτες της AfD εκδιώκουν το κόμμα της κ. Μέρκελ» δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Ο δρόμος για να πειστούν οι «αγανακτισμένοι» της Γερμανίας θα είναι μακρύς.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι υπάρχει ένα 20% των πολιτών μας που κωφεύει σε κάθε επιχείρημα λογικής για όσα γίνονται ή πρέπει να γίνουν στη χώρα, άγεται από συναισθήματα και ενδιαφέρεται μόνο να εκφράσει μια βαθύτερη αγανάκτηση» διαπίστωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Ερβιν Σέλεριν. «Υποχρέωσή μας είναι αυτό το 20% να το κερδίσει η δημοκρατία» πρόσθεσε σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα.

Ολοι είχαν την ίδια εμπειρία. «Αυτός ο προεκλογικός αγώνας δεν είχε να κάνει με επιχειρήματα, ήταν εκλογές με συναισθηματική φόρτιση εστιασμένη στο Προσφυγικό» σχολίασε ο ηττημένος των εκλογών Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Λόρεντς Καφιέρ.

«Δεν μπορέσαμε να περάσουμε άλλα θέματα στον προεκλογικό αγώνα, ήταν κυρίαρχο το Προσφυγικό» διαπίστωσε φανερά απογοητευμένη η πρόεδρος της Αριστεράς (Linke) Κάτια Κίπινγκ. Το κόμμα της έπεσε στο 12,4%, χάνοντας σχεδόν έναν στους τρεις ψηφοφόρους και μάλιστα στην Ανατολική Γερμανία που έχει συμπαγή δύναμη. Πικρή ήττα και για τους Πράσινους που με 4,8% δεν μπαίνουν στη νέα Βουλή.

Το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία δεν είναι αντιπροσωπευτικό για το σύνολο της Γερμανίας. Με 1,5 εκατ. πληθυσμό, είναι από τα πιο αραιοκατοικημένα και λιγότερο ανεπτυγμένα κρατίδια της Γερμανίας και έχει όλα τα αρνητικά πολιτικά χαρακτηριστικά των ανατολικογερμανικών κρατιδίων: ενισχυμένο ακροδεξιό δυναμικό και ευρέως διαδεδομένη ξενοφοβία μολονότι το ποσοστό των ξένων δεν υπερβαίνει το 3% –είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στη Δυτική Γερμανία.

Αλλά η χθεσινή νίκη της AfD, και μάλιστα έναν ακριβώς χρόνο από την ιστορική απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες, δείχνει ότι το κύμα του εθνικολαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη εδραιώνεται και στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας.