Βουλιάζουν στα χρέη από τους φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι. Τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς την Εφορία αυξήθηκαν στα 800 εκατομμύρια ευρώ, αφού 125.000 Ελληνες άφησαν απλήρωτους τους φόρους τους καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά εκκαθαριστικά που έλαβαν. Τον ίδιο μήνα η Εφορία προχώρησε σε κατασχέσεις από επιπλέον 20.000 οφειλέτες.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων για φόρο εισοδήματος, γεγονός που δείχνει και την οικονομική στενότητα στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά από την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήρθαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες οφειλές των προηγούμενων μηνών, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των Ελλήνων από την αρχή της χρονιάς να έχει ήδη φθάσει τα 7,6 δισ. ευρώ, αν και τον Ιούλιο υπήρξε ανάσχεση του ρυθμού αύξησης συγκριτικά με τον Ιούνιο που ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Η δυσκολία των Ελλήνων να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι τέτοια παρά το σαφάρι που έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά μέχρι τον Ιούλιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επέβαλε μέτρα κατάσχεσης σε 774.282 φορολογουμένους έναντι 755.806 ώς τον Ιούνιο, δηλαδή σε επιπλέον 20.000 φορολογουμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους δύναται να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο, δηλαδή κατά 81.770 φορολογουμένους. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 2 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποσοστό 49,2%) βρίσκεται υπό καθεστώς επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ