Μειώσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ευρώ μηνιαίως βλέπουν στα εκκαθαριστικά τους χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω της μεγάλης σφαγής στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες κόβονται ακόμα και στα άτομα με βαριές αναπηρίες!

Η σύγκριση των εκκαθαριστικών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου για την καταβολή της επικουρική σύνταξης συνταξιούχου από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τα οποία δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι αποκαλυπτική για το εύρος των περικοπών. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έλαβε τον Αύγουστο επικουρική σύνταξη 247,86 ευρώ, τα οποία τον Σεπτέμβριο μετά το κούρεμα του Νόμου Κατρούγκαλου έγιναν 142,91 ευρώ! Πρόκειται για μείωση 42% της επικουρικής σύνταξης, γεγονός το οποίο δικαιολογεί το σοκ που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι στις 2 Σεπτεμβρίου όταν καταβλήθηκαν οι μειωμένες επικουρικές. Συνολικά 240.000 συνταξιούχοι θα δουν τις επικουρικές να μειώνονται έως και 50% λόγω της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου.

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα περικοπών στις επικουρικές που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα ενώ τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση μετράει από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, στις πληρωμές Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα περάσει και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για Ιούνιο – Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των συνταξιούχων.

Στο μεταξύ επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θέτοντας εκ νέου το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (άρθρο 96 Ν. 4387/2016), και ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η «κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική –όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός στις επικουρικές, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο των επικουρικών πέφτει κατά 50% – 40%. Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Πάντως ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος εκτιμά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπει ψαλίδι και στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους (όπως προβλέπεται στον Νόμο Κατρούγκαλου). Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων –το οποίο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περικοπών –παρατηρείότι η προσωπική διαφορά θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί ναενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.