Οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων χωρών του κόσμου, του G20, υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία είναι περισσότερο ασθενής από όσο θα ήθελαν. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων τους με στόχο να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Μόνο η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάκαμψη και οι χώρες-μέλη είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του G20. Το επίσημο ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διήμερη συνάντηση των ηγετών του G20 στην Κίνα. Επίσης το ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο ΟΟΣΑ θα δημιουργήσει ένα «παγκόσμιο φόρουμ», το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα της υπερπροσφοράς χάλυβα που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ο Oργανισμός θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος φορολογικών παραδείσων που αρνούνται να συνεργαστούν με άλλες χώρες.

«Στοχεύουμε στο να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν δίκαιο ανταγωνισμό» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του G20. «Εχουμε να κάνουμε περισσότερη δουλειά όλοι μαζί προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας» προσέθεσε.

Η Κίνα, από την πλευρά της, θέλει να ενισχύσει την παρουσία της ως οικονομικής δύναμης στην παγκόσμια σκηνή. Παράλληλα επιδιώκει να κατευνάσει τις όλο και εντονότερες αντιδράσεις που εκδηλώνονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενάντια στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών. Μετά την ολοκλήρωση του G20 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη έχουν θέσει στόχο την καταπολέμηση του προστατευτισμού και την αναγέννηση του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Κίνα έχει δεχτεί μεταξύ άλλων αυστηρή κριτική για την εμπορική πολιτική που ακολουθεί σε αρκετούς κλάδους, περιλαμβανομένης και της παραγωγής χάλυβα που ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση.

      © Bloomberg News