Στους δύο μήνες που έχουν περάσει από τότε που η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Δεν θα περίμενε κανείς να έχει ανακοινωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο αφού επιβάλλεται να γίνουν διαπραγματεύσεις για πολλά πράγματα. Σίγουρα όμως έπρεπε να έχει υπάρξει μια ανακοίνωση ώστε να τίθενται προτεραιότητες και βασικές αρχές.

Τι θα έπρεπε να αναφέρει μια τέτοια ανακοίνωση; Για αρχή θα έπρεπε να κάνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους μακροπρόθεσμους στόχους και στις βραχυπρόθεσμες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η Βρετανία και η ΕΕ θέλουν, ή θα έπρεπε να θέλουν, να παραμείνουν στενοί συνεργάτες. Η Βρετανία δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο και να προτείνει τη μακροπρόθεσμη σχέση που θα ήθελε να έχει με την ΕΕ. Το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποφευχθούν προβλήματα στις οικονομίες των χωρών-μελών της αλλά και να αποθαρρυνθούν άλλες χώρες που θα ήθελαν πιθανώς να την εγκαταλείψουν. Για τον λόγο αυτό η μετάβαση της Βρετανίας από μέλος της ΕΕ σε μη μέλος πιθανώς να περάσει από αρκετές φουρτούνες. Μένουν να λυθούν βέβαια πολλά θέματα. Για πολλούς ψηφοφόρους που τάχθηκαν υπέρ του Brexit υπάρχει το θέμα της μετανάστευσης. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα εάν μπορεί να διαχωριστεί η πρόσβαση της Βρετανίας στην ελεύθερη αγορά από την ελεύθερη διακίνηση μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Μπορεί η Βρετανία να μην είναι μέλος της ενιαίας αγοράς αλλά μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή. Είναι δυνατόν να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων αλλά και εργατικού δυναμικού στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας. Θα υπάρξει κόστος για το Brexit. Στο τέλος όμως η Βρετανία μπορεί να δει ότι άξιζε τον κόπο.

Ο Κλάιβ Κρουκ είναι αρθρογράφος του Bloomberg

© Bloomberg News