Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το λέει κι ο τίτλος του. Αλλά φέτος το βάρος μοιράζεται και σε άλλα είδη τέχνης, σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι «μουσικοκεντρικό». Ετσι, ανάμεσα στις 130 εκδηλώσεις που το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε 105 βραδιές έως το τέλος Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται παραστάσεις μπαλέτου, παντομίμας, κουκλοθεάτρου, τσίρκου αλλά και κινηματογραφικές προβολές και σειρές ομιλιών ή διαλέξεων.

Ημερολογιακά, οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου ξεκινούν στις 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum, το οποίο φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Από καλλιτεχνικής πλευράς, ωστόσο, η αυλαία ανοίγει δυο ημέρες αργότερα με το γκαλά όπερας που θα δοθεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ σολίστ θα είναι η Αλεξία Βουλγαρίδου. Ως προς την όπερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη νέα παραγωγή της «Αΐντα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Ζαμίρα Πασκέρι και μουσική διεύθυνση Ντάριους Μικούλσκι (15-19 Οκτωβρίου). Παράλληλα, θα προβληθούν σε ζωντανή μετάδοση από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης και τρεις παραστάσεις («Τριστάνος και Ιζόλδη» στις 8/10, «Ντον Τζοβάνι» στις 22/10, «Αγάπη από μακριά» στις 10/12).

ΝΕΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζει η πρώτη παρουσία στη Θεσσαλονίκη της Ορχήστρας Δωματίου της Scala του Μιλάνου που θα συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου σε έργα Βιβάλντι και Μπαχ (4/10). Αλλά και το ρεσιτάλ πιάνου που θα δώσει ο Παναγιώτης Τροχόπουλος (26/9) ή η συναυλία της Σταματίας Μολλούδη που θα παρουσιάσει με εναλλακτικό τρόπο άριες και καντάτες (7/10). Ο Δημήτρης Σκύλλας στην παράσταση «Περί ύψους» βασίζεται σε κείμενα, μεταξύ άλλων, των Λένας Κιτσοπούλου και Χρήστου Χρυσόπουλου (21/10), ενώ ο Σάκης Ζαχαριάδης θα παρουσιάσει τον τελευταίο του δίσκο «Soundays project» (10/10). Η ενότητα της ελληνικής μουσικής εγκαινιάζεται με το αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή (17/9), το οποίο επαναλαμβάνεται μετά το Φεστιβάλ Αθηνών, με τη συμμετοχή του ίδιου του καλλιτέχνη, συνεχίζεται με το αφιέρωμα στον Μανώλη Μητσιά (19/10) και καταλήγει με την παράσταση «Μουσικές στα ίχνη του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου» όπου συμμετέχει το αξιόλογο σχήμα Εν Χορδαίς (4/11).

Από την Κίνα έρχεται το σχήμα του Μπαλέτου Γκουανγκζού που θα ανεβάσει τη «Λίμνη των κύκνων» (24-28/11). Αντίθετα, διαφορετικών εθνικοτήτων θα είναι οι 25 χορευτές που συμμετέχουν στην παράσταση τσίρκου «Galtuk: Η χώρα των ονείρων» (16-18/12). Ο ρώσος κλόουν Αλεξέι Μιρόνοφ θα δώσει τη δική του παράσταση παντομίμας (14/10) και ο χορευτής Ζιγιά Αζάζι από την Τουρκία θα εμφανιστεί στη σόλο περφόρμανς «Δερβίσης». Το ακροβατικό θέατρο με την προηγμένη τεχνολογία συναντώνται στην παράσταση της ομάδας eVolution Dance Theater με τίτλο «Ηλεκτρισμός». Τέλος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Κιλκίς, υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών, φέτος μετακομίζει στο Μέγαρο (2-12/12). Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί η έξωθεν καλή μαρτυρία που έχει αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα. Ισάριθμοι θίασοι θα παρουσιάσουν 39 παραστάσεις χωρίς λόγια αλλά με μουσική, κίνηση και κούκλες που ζωντανεύουν επί σκηνής.

INFO

Το πλήρες πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

στο tch.gr