Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες είχαν τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Κατά της διάρκεια των συναντήσεων υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των νέων καναλαρχών.

Η πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε από τον νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν.

Όμως στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι.

Επίσης τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

Τέλος οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων καναλιών ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τον τελικό αριθμό των καναλιών (εθνικών, περιφερειακών και θεματικών).

Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.

Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.