Η επόμενη ημέρα ενός ακόμη καβγά μέσω ανακοινώσεων και διαρροών βρήκε τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να τηρούν στάση αναμονής. Χωρίς, ωστόσο, να λείψουν οι βολές που εκτοξεύθηκαν και από τα δύο στρατόπεδα, στα ερτζιανά αυτή τη φορά. Και επιβεβαίωσαν για κάποιους την αίσθηση που επικρατεί στους παροικούντες τον μεσαίο χώρο πως η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μεγαλώνει αντί να μικραίνει.

«Είμαστε σε σύγκρουση με παλαιοκομματικές και λαϊκίστικες νοοτροπίες. Θα πρέπει οι εκσυγχρονιστές και οι μεταρρυθμιστές της χώρας να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που θα ξεπερνάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Πρέπει να συσπειρώσουμε δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται εκτός πολιτικής και μαζί με Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ αλλά και μικρότερες δυνάμεις όπως είναι η ΔΗΜΑΡ και η Δράση να δώσουμε μια προοδευτική καινούργια απάντηση στα προβλήματα της χώρας. Η χώρα χρειάζεται ανανέωση και το Κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Είχε δε προηγουμένως διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένα σχέδιο που να έχει ποταμική έγκριση για συμπόρευση απλώς με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ. Από την Σεβαστουπόλεως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που τους ενδιαφέρει αναφορικά με την υπό συζήτηση ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας. Με δυο λόγια, επιθυμούν να μετατρέψουν την πορεία μέχρι την εκλογή του νέου αρχηγού του χώρου σε μια μάχη μεταξύ των μεταρρυθμιστών και των εκσυγχρονιστών κατά των λαϊκιστών. Οσο για το αν θα γίνει το προγραμματισμένο για αυτήν την εβδομάδα ραντεβού των τεσσάρων στελεχών που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τα διαδικαστικά της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, επιμένουν ότι προς το παρόν δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός. Παρότι οι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες όχι και τόσο σίγουροι για τις προθέσεις των ποταμικών.

Η παραπάνω δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη όμως εκλήφθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη ως μια ακόμη πρόκληση, που ήρθε να προστεθεί στα όσα –προκλητικά κατά αυτούς –είπε σε συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου. Εξού και στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ένας εκ των αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις, ο Χρήστος Πρωτόπαπας ερωτώμενος για το πώς προέκυψε η προχθεσινή παρεξήγηση μεταξύ των κομμάτων απάντησε «πολλά μπορώ να βάλω στο μυαλό μου, αλλά δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά… Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι παρεξηγήσεις. Δεν θέλω να δικάσω προθέσεις». Οι μπηχτές, βέβαια, έγιναν και σαφέστερες. Οταν ρωτήθηκε αν διακρίνει μια «τακτική στρίβειν διά του αρραβώνος από Το Ποτάμι, μετά και τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη» απάντησε επιμένοντας στη βασική κατηγορία που εξαπολύουν από το ΠΑΣΟΚ κατά του Ποταμιού. «Χτες», είπε, «κάναμε μια διαρροή την οποία οφείλω –και θα το κάνω –να τη στηρίξω. Είπαμε ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινίζει».

«ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ». Η απάντηση που δίνουν από Το Ποτάμι στην κατηγορία αυτή είναι πως εκείνοι έχουν «σχεδιάσει τον κοινό στόχο από πολύ νωρίς, ήδη από το δεύτερο συνέδριο του κόμματος στο Περιστέρι, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα κοινοβούλιο του Κέντρου». Κι εξηγούν πως πιστεύουν ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου πρέπει να στοχεύει, όπως εκείνοι στοχεύουν, στους «άστεγους του Κέντρου». Στους ψηφοφόρους, δηλαδή, της παράταξης που για τον έναν ή τον άλλον λόγο έχουν γυρίσει την πλάτη στα υπάρχοντα σχήματα. Και γι’ αυτό, λένε, απαιτείται χρόνος.

Από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, επιμένουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πρέπει επιτέλους να περάσουν από τον διάλογο στην πράξη. Κοινώς, θα πρέπει να συμφωνήσουν την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες για να «μιλήσει» η βάση του χώρου. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν και η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη. Ο Μανιάτης, μιλώντας στον Σκάι, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό πολιτικό κέντρο των δύο κομμάτων, των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων επειδή «ήρθε ο καιρός να συγχρονιστούν τα προσωπικά ρολόγια όλων με την απαίτηση των πολιτών για μια δυνατή προοδευτική παράταξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρωτόπαπας, σύμφωνα με τον οποίο, τα πιο σημαντικά διαδικαστικά έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε συμφωνήσει και ότι πρέπει να γίνει εκλογή επικεφαλής, με πλήρως διαφανείς διαδικασίες, ότι πρέπει να πάμε μετά σε οργανωτική επιτροπή συνεδρίου και σε συνέδριο την άνοιξη, που θα εκλέξει και όργανα. Παραμένουν κάποιες διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες θα αναιρέσουν το κεντρικό;».