Η «τηλεοπτική ευταξία», όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, ακόμα και μετά τις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας που μοίρασε με την αμφιλεγόμενη δημοπρατική διαδικασία, συντηρεί την αγωνία στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εκείνους που αδειοδοτήθηκαν και –κυρίως –σε εκείνους που βαδίζουν στη χώρα της προσωρινότητας. Η ελπίδα πάντως, το όνειρο του ξύπνιου κατά τον Αριστοτέλη, δεν έχει σβήσει στα κανάλια που ήδη λειτουργούν και δεν έλαβαν άδεια (Alpha, Star) και σε εκείνα που βρέθηκαν εκτός νυμφώνος (Mega, Epsilon).

Οι σταθμοί συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους σχεδιασμούς που είχαν καταστρώσει εδώ και κάποιους μήνες με κλειδωμένες ημερομηνίες έναρξης προγραμμάτων. Για παράδειγμα, ο Alpha ανακοίνωσε (στις 26 Αυγούστου) ότι το πρωινό ψυχαγωγικοενημερωτικό «Happy Day» αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου «κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένο». Στο Epsilon το προσωπικό έλαβε το καθησυχαστικό «πάμε όπως πριν». Μάλιστα το κύριο σώμα του προγράμματος του καναλιού, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, θα γυρίζεται και θα μεταδίδεται από εγκαταστάσεις στα Μελίσσια στις οποίες μετακόμισε σχετικά πρόσφατα. Σε στούντιο τηλεοπτικών παραγωγών γίνονται γυρίσματα προγραμμάτων μυθοπλασίας για λογαριασμό καναλιών που δεν πήραν άδεια. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός τους να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω. Δηλαδή, αν μια σειρά είχε λάβει πράσινο φως για 26 επεισόδια καλύπτοντας την τηλεοπτική σεζόν σε όλη την έκτασή της, ο αριθμός ενδέχεται να πέσει στο μισό.

Το Star φαίνεται ότι δεν θα έχει τον Νίκο Χατζηνικολάου στην ενημέρωσή του τη νέα σεζόν. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος από τη ραδιοφωνική εκπομπή του στον Real FM. Ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει από το κανάλι να μην είναι στο δελτίο από την επόμενη τηλεοπτική περίοδο, αλλά να διατηρήσει την εκπομπή του «Στον ενικό». Δεν βρίσκει όμως ηθικά σωστό ο Χατζηνικολάου να κάνει –όπως δήλωσε στον αέρα –συμβόλαιο για ένα έτος και η εκπομπή να πάψει στο δίμηνο. «Το Star συνεχίζει τη λειτουργία του έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο σταθμός. Παράλληλα κύκλοι του περιγράφουν ότι οι ημέρες στο κανάλι κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς –παρότι στις τάξεις των εργαζομένων η ανησυχία παραμένει –και ο προγραμματισμός σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Πάγωσαν μόνο τα ψυχαγωγικά «The Voice» και «Shopping Star», που ήταν και τα πιο πρόσφατα.

Το Mega διατηρείται σε δημιουργική κινητικότητα εξακολουθώντας να αποτελεί σταθερή επιλογή στο τηλεκοντρόλ. Οι κινητοποιήσεις δημοσιογράφων και τεχνικών συνεχίζονται τις ώρες των δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, αλλά το κανάλι της Μεσογείων έχει προγραμματίσει πακέτο εμπορικών χολιγουντιανών ταινιών («Συλλέκτης οστών», «Η ομίχλη» –το ριμέικ –«Ghostbusters 1, 2» κ.ά.) για τον Σεπτέμβριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ. Παρότι σε λιγότερο από 90 ημέρες η Digea θα πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος, να μεταφέρει ψηφιακά μόνο το σήμα των σταθμών που έχουν λάβει άδεια, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις –έστω και προσωρινές –για τους μη αδειοδοτηθέντες σταθμούς. Τέτοιες είναι οι ψηφιακές δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες (ΟΤΕ TV, NOVA, Vodafone TV κ.ά.) αλλά και η λειτουργία μέσω Διαδικτύου (Web TV). Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή υπόστασης και περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τα κανάλια αυτά και οι εργαζόμενοι φοβούνται κύμα απολύσεων.

Τηλεοπτικοί κύκλοι πάντως υπογραμμίζουν τον καταλυτικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης –και την αναβάθμιση της Ανεξάρτητης Αρχής με την ανάδειξη της νέας σύνθεσής του από τη Διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου –στα επόμενα αδειοδοτικά βήματα για να τακτοποιηθεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο και με την προκήρυξη του επόμενου αδειοδοτικού διαγωνισμού.

Από την άλλη, με τις άδειες επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα (ή και η δημιουργία) καναλιών, αλλά τα σχήματα που τις εξασφάλισαν αντιμετωπίζουν ήδη από τα πρώτα 24ωρα θολό τοπίο. Με ατζέντα προβληματισμών προσήλθαν οι εκπρόσωποι των καναλαρχών που πήραν άδεια στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο. Οι κύριοι εκφραστές των επιχειρηματικών σχημάτων που υπερθεμάτισαν είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά έως αργά το βράδυ. Ο υπουργός εστίασε κυρίως στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος (αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, προστασία ανηλίκων και καταναλωτικού κοινού, σεβασμός της προσωπικότητας, προβολή ευρωπαϊκών έργων, τήρηση του αριθμού εργαζομένων, περιεχόμενο προγράμματος, κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό).

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οι προσωρινοί υπερθεματιστές, από την πλευρά τους, έθεσαν ζητήματα για τους όρους με τους οποίους θα διαμορφωθεί η τηλεοπτική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα κανάλια και τα τηλεοπτικά επιχειρηματικά σχήματα εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν αποσαφηνίσεις για την ψηφιακή αποτύπωση της διαφημιστικής πίτας που σχεδιάζει η κυβέρνηση –είναι σε δημόσια διαβούλευση η ασαφής πρόταση νόμου της για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Διαφημιστικού Χρόνου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με αυτή την πρόταση νόμου «ρυθμίζεται, απλουστεύεται και εκσυγχρονίζεται η διάθεση και η αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου στους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, με στόχο την επίτευξη διαφάνειας στον εν γένει χώρο, τον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής και νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και την προστασία ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως των ανηλίκων».

Οπως διαμαρτύρονται μάλιστα στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς και κύκλοι των καναλιών, στρέφεται κατά της ελευθερίας των συναλλαγών.

Ζήτησαν να μάθουν ακόμη και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις προσεχείς διαγωνιστικές διαδικασίες που σχεδιάζει να προκηρύξει και τη σειρά με την οποία θα τις υλοποιήσει.

Αντιρρήσεις για τις θεματικές άδειες

Οι εκπρόσωποι των προσωρινών υπερθεματιστών έκαναν σαφές στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης – Επικοινωνίας ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης διαγωνισμού για θεματικές άδειες θα προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Με λίγα λόγια ζημιωμένες θα βγουν – υποστήριξαν – οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις που μόλις έδωσαν συνολικά 246 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις άδειες ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου. «Τυχόν απόπειρα ενεργοποίησης διαγωνισμού για θεματικές άδειες είναι πλήγμα στον πρόσφατο διαγωνισμό. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχει προκήρυξη παραπλήσιων αδειών, όπως είναι οι θεματικές» ανέφεραν κύκλοι των προσωρινών υπερθεματιστών.

Μετά το ΣτΕ η πρώτη δόση

Στη συνάντησή τους με τον Λευτέρη Κρέτσο οι υπερθεματιστές φέρεται να ζήτησαν η πρώτη δόση (συνολικά 73,8 εκατ. ευρώ) να καταβληθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (16/9) για τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού αλλά και κατά της λίστας των συμμετεχόντων σε αυτόν. Κατά μία άλλη εκδοχή οι καναλάρχες επιθυμούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του αδειοδοτικού νόμου.