Σ’ αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η Εκκλησία το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω των σχεδιασμών του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών –ώστε να μην είναι κατηχητικό και ομολογιακό, όπως έχει πει ο ίδιος –και να προχωρήσει και σε άλλες μεταβολές στην Παιδεία που αφορούν την Εκκλησία.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία των ιεραρχών αλλά και η διάθεσή τους να αντιπαρατεθούν και να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε περίπτωση που τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας υλοποιηθούν φάνηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Οι συνοδικοί ιεράρχες έσπευσαν να διευκρινίσουν στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν πως η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν καταργείται.

Την Κυριακή δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες ανέφεραν πως η προσευχή στα σχολεία βαίνει προς κατάργηση. Αυτό που είχε συμβεί ήταν πως το υπουργείο Παιδείας στη σχετική εγκύκλιο που είχε αποστείλει για το άνοιγμα των σχολείων είχε ξεχάσει να προσθέσει και το σχετικό εδάφιο για την πρωινή προσευχή. Είτε η παράλειψη του εδαφίου έγινε για λόγους σκοπιμότητας από το υπουργείο Παιδείας είτε όχι, στους κόλπους της Εκκλησίας δημιουργήθηκε αναστάτωση. Ετσι, οι ιεράρχες –θέλοντας να στείλουν ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη πως είναι ετοιμοπόλεμοι για ιερή αντιπαράθεση και για το μάθημα των Θρησκευτικών –τονίζουν στην ανακοίνωση της ΔΙΣ: «Σε σχέση με δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α’ του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998)». Και προσθέτουν πως η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει πως «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν…».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει σε σχολείο στην Κόρινθο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε πει για την πρωινή προσευχή: «Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι ούτε αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Δεν θέλουμε φετφάδες. Οχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

Για τα Θρησκευτικά. Οι ιεράρχες είναι πολύ πιθανόν να συζητήσουν είτε στη σημερινή είτε στην αυριανή συνεδρίασή τους και για τα Θρησκευτικά, μετά και τη δήλωση Φίλη από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα πως το μάθημα «θα γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό». Αλλωστε, στη νέα σύνθεση της ΔΙΣ για την περίοδο 2016-1017 συμμετέχουν ως μέλη και ιεράρχες που συνηθίζουν να κρατούν πιο σκληρή γραμμή μέσα στην Εκκλησία. Ανάμεσά τους είναι Πειραιώς Σεραφείμ, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Καισαριανής Δανιήλ. Συνεπώς δεν αποκλείεται να πιέσουν τη Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κρατήσει πιο σκληρή στάση για το θέμα των Θρησκευτικών. Σημειώνεται πάντως πως τόσο για τον Αρχιεπίσκοπο όσο και για την Ιερά Σύνοδο το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί κόκκινη γραμμή. Η Εκκλησία τους προηγούμενους μήνες είχε τονίσει επισήμως με ανακοινωθέντα πως επιθυμεί το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει ως έχει. Εχουν υποστηρίξει δε πως ο τρόπος που διδάσκεται σήμερα δεν είναι κατηχητικός.

Μπορεί το δείπνο Ιερώνυμου – Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη να έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εντούτοις μεγάλη μερίδα των ιεραρχών δεν κρύβει την έντονη δυσφορία της προς το πρόσωπο του Νίκου Φίλη. Και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως μολονότι ο υπουργός Παιδείας αυτοπαρουσιάζεται ως φίλος της Εκκλησίας στις συναντήσεις που έχουν και προσπαθεί να τους καλοπιάσει, τελικά –όπως σημειώνουν –η στάση του είναι εχθρική για την Ιεραρχία.

«Αρωγός στην Εκπαίδευση η Εκκλησία»

Προσπάθεια να δείξουν με κάθε τρόπο ότι η Εκκλησία προσφέρει στην Παιδεία και στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών καταβάλλουν οι ιεράρχες το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος Καλλιθέας Πεντέλης ότι «στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία». Στην ίδια γραμμή ήταν και το χθεσινό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Με την ευκαιρία έναρξης του σχολικού έτους, οι ιεράρχες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Καλούμε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο τον εκπαιδευτικό κάθε βαθμίδας, θεωρώντας το έργο του εθνική επένδυση μεγίστης σημασίας. Στο έργο αυτό, η Εκκλησία τάσσεται αρωγός, έτοιμη πάντοτε να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και στην υποστήριξη της κάθε ανάγκης τους».