Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την περασμένη Παρασκευή στο Καλαί, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ υποσχέθηκε πως η επονομαζόμενη «Ζούγκλα», ο αυτοσχέδιος καταυλισμός όπου ζουν από 7.000 έως 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την υποσαχάρια Αφρική και αλλού που ονειρεύονται να περάσουν στη Βρετανία, θα εκκενωθεί «το συντομότερο δυνατό», οι «ένοικοί» του θα μεταφερθούν σε άλλες δομές και όσοι έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν υποστεί ζημιά εξαιτίας της κατάστασης αυτής θα αποζημιωθούν. Δεν έδωσε ωστόσο ακριβές χρονοδιάγραμμα. Και οι δηλώσεις του δεν ήταν αρκετές ώστε να κατευνάσουν την αγανάκτηση εκατοντάδων αγροτών, μεταφορέων, εμπόρων, λιμενεργατών και κατοίκων του Καλαί που διοργάνωσαν χθες, υπό βροχή, ολοήμερη διαμαρτυρία.

Δύο κομβόι από περίπου 70 φορτηγά και εξήντα τρακτέρ συνέκλιναν προς το Καλαί νωρίς το πρωί προκειμένου να ενωθούν κοντά στο Eurotunnel με ομάδα «700 – 1.000» διαδηλωτών και να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο A16, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ευρωπαίους μεταφορείς προκειμένου να περάσουν στην Αγγλία μέσω του λιμανιού του Καλαί ή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, και η Δεξιά δήμαρχος της πόλης και αντιπρόεδρος της περιφέρειας Νατασά Μπουσάρ με τισέρτ που έγραφε «Αγαπώ το Καλαί». Εξι ακτιβιστές της οργάνωσης No Border απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με τη «Φιγκαρό», γρήγορα από την αστυνομία – ενώ, στο αντίθετο στρατόπεδο τέσσερις – πέντε ακτιβιστές της Pegida που φορούσαν μπλουζάκια του ακροδεξιού κινήματος «συμμετείχαν για λίγο στη διαδήλωση, αλλά χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα και χωρίς να παραμείνουν πολλή ώρα».

«Το κράτος αδιαφόρησε πολύ καιρό για την κατάσταση στο Καλαί, είμαστε οι ξεχασμένοι της (γαλλικής) Δημοκρατίας» δήλωσε στη «Λιμπερασιόν» ένας λιμενεργάτης, ο «Φαμπρίς». Η γνώση της γλώσσας, οι οικογενειακοί δεσμοί, η υποτιθέμενη ευκολία με την οποία βρίσκει κανείς εργασία, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους τόσοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να μεταβούν με κάθε τρόπο από το Καλαί στη Βρετανία. Οι συμφωνίες του Τουκέ που υπογράφηκαν ανάμεσα στη Βρετανία και στη Γαλλία στις 4 Φεβρουαρίου 2003 καθιστούν ντε φάκτο το Καλαί το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ετσι, η Γαλλία βρέθηκε από τότε υπεύθυνη για την εφαρμογή της βρετανικής μεταναστευτικής πολιτικής. Με το Brexit προ των πυλών και την Ακροδεξιά σε άνοδο πολλά ηγετικά στελέχη της γαλλικής Δεξιάς, από τον Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Ξαβιέ Μπερτράν, τάσσονται πλέον υπέρ της καταγγελίας των συμφωνιών αυτών. Ο ίδιος ο Σαρκοζί, ο οποίος ήταν αυτός που υπέγραψε εκ μέρους της Γαλλίας τις συμφωνίες του Τουκέ το 2003, υπόσχεται να διαπραγματευτεί «μια νέα συμφωνία» εφόσον επανεκλεγεί πρόεδρος αξιώνοντας από τους «βρετανούς φίλους» να αναλάβουν την «επεξεργασία των αιτήσεων όσων επιθυμούν άσυλο σε αυτή, σε ένα κλειστό κέντρο στη Βρετανία».