«Ετσι φαίνονται οι νικητές» έγραφε η αφίσα στον τοίχο πίσω από το τραπέζι που στήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Τύπου για την επινίκια συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) χθες στο Βερολίνο. Το σύνθημα είναι γνωστό από τα γήπεδα, αλλά στην αφίσα με μπλε φόντο προοριζόταν για τους νικητές στην εκλογική αρένα του κρατιδίου Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία. Και όταν πήρε θέσεις η πεντάδα της ηγεσίας έχοντας στη μέση τον νικητή στις εκλογές της Κυριακής Ερικ Χολμ, ήταν δύσκολο να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα. Δεν ήταν μόνο νίκη στο ασήμαντο, κατά τα άλλα, αραιοκατοικημένο κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας.

Η Γερμανία ζει μια «πολιτική αλλαγή ιστορικών διατάσεων», εκτίμησε ο Γεργκ Μόιτεν, συμπρόεδρος της AfD, που ήρθε στο Βερολίνο από τη Στουτγάρδη για τη συνέντευξη Τύπου. Για την Εναλλακτική, οι προχθεσινές εκλογές σημαίνουν την «αρχή του τέλους» για τη Μέρκελ και τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, είχε ρίξει προηγουμένως το σύνθημα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. «Η CDU οδεύει στον δρόμο του (ÖVP)» είπε η Φάουκε Πέτρι στους συνωστισμένους στην αίθουσα Τύπου δημοσιογράφους, παραπέμποντας στη μοίρα της αυστριακής Χριστιανοδημοκρατίας. Το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), έχει σχεδόν εξαφανιστεί δίνοντας τη θέση του στο ακροδεξιό Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ), ο υποψήφιος του οποίου φιλοδοξεί να είναι και ο επόμενος πρόεδρος της χώρας στις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η Πέτρι ονειρεύεται τον ρόλο που έπαιξε ο ηγέτης του FPÖ Γεργκ Χάιντερ όταν μπήκε στην κυβέρνηση της Βιέννης. Αλλά η Γερμανία δεν είναι Αυστρία. Και ο στόχος του ακροδεξιού, λαϊκιστικού μορφώματος AfD να αντικαταστήσει τη Χριστιανοδημοκρατία είναι ακόμα πολύ μακρινός. Ο πολιτικός ερευνητής Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε τον θεωρεί ανέφικτο. «Η πολιτική του Κέντρου έχει πρωτεύουσα υποχρέωση να παίρνει τον φόβο από τους πολίτες. Τα κόμματα διαμαρτυρίας αντίθετα λειτουργούν με ανακλαστικά και συγκροτούν συμμαχίες του φόβου» λέει ο Κόρτε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Σύντομα πάντως θα ακολουθήσουν οι επόμενες επιτυχίες για την AfD. Σε λιγότερο από 15 ημέρες είναι η σειρά των εκλογών στο κρατίδιο του Βερολίνου. Το περιβάλλον στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι τόσο φιλικό για την Εναλλακτική –ο επικεφαλής της Γκέοργκ Πατσντέρσκι παραπονέθηκε χθες για την καταστροφή αφισών του κόμματος. Αλλά το τοπικό Κοινοβούλιο του Βερολίνου θα είναι το δέκατο κατά σειρά όπου θα αποκτήσει εκπροσώπηση η AfD. Κρίσιμες θα είναι οι τοπικές εκλογές την άνοιξη στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Αν καταφέρει και στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας να πάρει διψήφιο ποσοστό, όπως το 15% που πήρε στη Βάδη – Βιρτεμβέργη πριν από έξι μήνες, θα πατήσει για τα καλά πόδι και στη Δυτική Γερμανία –θα είναι δεδομένη η είσοδός του στην ομοσπονδιακή Βουλή στις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.