Οι υποστηρικτές του, με πρώτο και καλύτερο τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ, καταγγέλλουν ήδη μια «νέα χονδροειδή πολιτική μανούβρα». Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κυμαίνονται ανάμεσα σε μια σιωπή όλο νόημα («δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω, σας θυμίζω πως εννοώ να απέχω από κάθε προσωπική επίθεση» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ) και στην ειρωνεία («ποιος μπορεί να φανταστεί τον στρατηγό Ντε Γκολ κατηγορούμενο;» διερωτήθηκε ο Φρανσουά Φιγιόν). Τα μπλεξίματα του Νικολά Σαρκοζί με τη Δικαιοσύνη δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σε καμιά δεκαριά υποθέσεις. Αρκετές από αυτές κατέληξαν στο αρχείο κι εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να το υπενθυμίζει. Η γαλλική εισαγγελία ζήτησε όμως χθες την παραπομπή του σε δίκη για τη διαβόητη υπόθεση Bygmalion, την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία το 2012. Και η συγκυρία είναι κρίσιμη: απομένουν μόλις δύο μήνες μέχρι τις προκριματικές εκλογές που διοργανώνουν οι Ρεπουμπλικανοί για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος και επτά μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Πόσο επικίνδυνη θα αποδειχθεί άραγε για τις πολιτικές του βλέψεις αυτή η σύγκρουση του πολιτικού και του δικαστικού ημερολογίου;

Κατ’ αρχάς, τα δεδομένα: το UMP, ο πρόδρομος των Ρεπουμπλικανών, και η εταιρεία επικοινωνίας Bygmalion βαρύνονται με υποψίες πως έστησαν στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2012, κατά την οποία ο Νικολά Σαρκοζί διεκδικούσε την επανεκλογή του απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ, ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων προκειμένου να συγκαλύψουν μία υπέρβαση του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών (22,5 εκατομμύρια ευρώ) κατά 18 εκατ. ευρώ. Οι ανακριτές ενδιαφέρονται επίσης για άλλα 10 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν επισήμως από το UMP, χωρίς όμως να καταχωρισθούν στις επίσημες δαπάνες της προεκλογικής καμπάνιας. Στο στόχαστρο βρίσκονται συνολικά 14 άτομα, ανάμεσά τους στελέχη του πρώην UMP, υπεύθυνοι της καμπάνιας του Σαρκοζί, διευθυντικά στελέχη της Bygmalion και της θυγατρικής της Event & Cie –και ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί. Δεν κατηγορείται πως είχε γνώση της απάτης, ότι ήξερε δηλαδή για το σύστημα των πλαστών τιμολογίων. Η εισαγγελία ζήτησε ωστόσο χθες την παραπομπή του σε δίκη, όπως και των άλλων 13 συγκατηγορουμένων του, για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας αφού «είχε δώσει, σε μια συνειδητή επιλογή, εντολές για αύξηση των δαπανών, σε πείσμα των περί του αντιθέτου εισηγήσεων των ορκωτών λογιστών».

Τόσο η «Λιμπερασιόν» όσο και η «Μοντ» έκριναν «μάλλον απίθανο» το ενδεχόμενο να καθήσει ο Σαρκοζί στο εδώλιο του κατηγορουμένου πριν από τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Διότι τον λόγο τον έχουν τώρα οι ανακριτές, που καλούνται να πουν αν αποδέχονται ή όχι την εισήγηση της εισαγγελίας: η απόφασή τους θα γίνει γνωστή το λιγότερο σε έναν μήνα. Αν αποφανθούν αρνητικά, η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση. Ακόμη όμως και αν αποφασίσουν οριστικά την παραπομπή του Σαρκοζί σε δίκη, δεδομένου του φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζει το αρμόδιο δικαστήριο, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες ώσπου να ασχοληθεί με την υπόθεση. Μέχρι τότε, ο Σαρκοζί θα μπορούσε να έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος –σε αυτή την περίπτωση θα έχει προεδρική ασυλία, οπότε η δίκη θα μετατεθεί για μετά το 2022. Ειδάλλως, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους καθώς και σε πρόστιμο έως 3.750 ευρώ.

Σε μια Γαλλία όπου τα πάντα είναι πολιτικά, ωστόσο, η εισήγηση της εισαγγελίας μετατράπηκε οσονούπω σε πολιτικό όπλο, ένθεν κακείθεν. Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για τις primaries μόλις την περασμένη εβδομάδα· οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να απειλεί πλέον σοβαρά τον μεγαλύτερο εσωκομματικό του αντίπαλο, τον Αλέν Ζιπέ∙ και χθες, ξεκίνησε στη Γαλλία η δίκη του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού του Φρανσουά Ολάντ, του Ζερόμ Καϊζάκ, για φορολογική απάτη: όλα αυτά είναι αρκετά για να φωνάξουν «συνωμοσία!» οι υποστηρικτές του Σαρκοζί, την ώρα που η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν θα καταγγέλλει, κατά το συνήθειό της, το «διεφθαρμένο σύστημα». Κατά τη φθινοπωρινή πολιτική της επάνοδο το Σάββατο στο Μπρασέ, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έστρεψε ήδη πολλά από τα φαρμακερά της βέλη εναντίον του πρώην προέδρου της Γαλλίας: είναι άλλωστε αυτός που την απειλεί περισσότερο βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των τόσων προτάσεών της που έκανε δικές του αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.