Η Ducati Monster 821 Dark αποτελεί τον μικρό αδελφό της θηριώδους Monster 1200. Η μικρή σε σχέση με τα υπόλοιπα αδελφάκια της Monster έχει δημιουργήσει τη δική της σχολή στην κατηγορία των γυμνών μοτοσικλετών, με επιδόσεις καθαρόαιμες και τεχνολογικές παρεμβάσεις, που απευθύνονται σε μια νέα γενιά αναβατών. Το ιταλικό μοντέλο πατάει στις σχεδιαστικές καταβολές των προγόνων της – μια ιστορία που ξεκινάει το 1993 – με το επιβλητικό μαύρο χρώμα της Ducati και τον κινητήρα Testastretta, να αποτελούν το ατού Monster 821 Dark (μιας και έχει φτιαχτεί ειδικά για το σκελετό της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας).

Ειδικότερα, ο κινητήρας Testastretta 11° που φορά η νέα Monster 821 φτιάχνεται αποκλειστικά γι’ αυτή και έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί δομικά το πλαίσιο. Ακόμη και το ρεζερβουάρ των 17,5 λίτρων είναι απόλυτα ενσωματωμένο στο γενικό σχεδιασμό της Monster.

Σε επιδόσεις, ο Testatstretta 11° των 821 κ.εκ. αποδίδει 112 ίππους και ροπή περίπου 90 Nm στις 7.750 σ.α.λ. Στην εξωτερική σχεδίαση της Monster 821 δεσπόζει ο στρογγυλός προβολέας με τις μπουκάλες του πιρουνιού, που υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική γραμμή της μαύρης Monster. Πέρα από τη λειτουργία του νέου κινητήρα Testastretta 11°, η χρηστικότητα των τριών προγραμμάτων οδήγησης, η άνεση της ρυθμιζόμενης σέλας και των χειρολαβών του συνεπιβάτη, καθιστούν τη Monster 821 μία μοτοσικλέτα ιδανική για κάθε περίσταση: Τόσο για το ταξίδι όσο και για την καθημερινή χρήση. Η σέλα είναι σχετικά ψηλή (810χλστ.) στην αρχική της θέση, όμως ρυθμίζεται εύκολα, και χαμηλώνει μέχρι και τα 785 χιλιοστά, για τους πιο μικρόσωμους αναβάτες.