Τη δημιουργία ενός Ταμείου της ευρωζώνης, που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίζει τα χρηματοπιστωτικά σοκ, αλλά ταυτόχρονα θα επιβάλλει και την τήρηση αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα εξετάσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Eurogroup της Μπρατισλάβας.

Το σχετικό έγγραφο προετοιμασίας της σλοβακικής προεδρίας αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Ρόιτερ. Το Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί και ΔΝΤ της Ευρώπης, είναι μια ιδέα που συζητείται από την κορύφωση της κρίσης δημοσίου χρέους, το 2012, αναφέρει το πρακτορείο, ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος του σχεδίου για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οπως σημειώνεται θα είναι ένα «δημοσιονομικό Ταμείο», το οποίο θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα, μεταφέροντας κεφάλαια από τις πιο ευημερούσες στις πιο προβληματικές χώρες της ευρωζώνης και ταυτόχρονα θα μπορεί να απορροφά και ενδεχόμενα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της ευρωζώνης.

Μάλιστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού Ταμείου θα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική».

ΠΡΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης, με βάση όμως τους γερμανικούς κανόνες πειθαρχίας.

Οπως αναφέρεται στο σημείωμα, το Ταμείο θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα κεφάλαιά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η πρόσβαση στο Ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους  υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων θα ελέγχεται σε ετήσια βάση από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η πρόβλεψη ότι οι δόσεις με τις οποίες θα καλείται να εξοφλήσει το επωφελούμενο κράτος-μέλος την ενδεχόμενη δανειοδότηση θα εξαρτώνται και από το ύψος της ανεργίας.