Βέρτιγκο προκάλεσε η κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2016 η αγορά μετρά λουκέτα τα οποία αναμένεται να αυξηθούν. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) περισσότερα από 18.000 αναμένεται να είναι τα νέα λουκέτα έως το τέλος του χρόνου, που μεταφράζονται σε περίπου 33.000 νέους άνεργους μισθωτούς και εργοδότες.

Μάλιστα οι 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησής τους ενώ μόνο το 7,6% παρουσιάζει βελτίωση. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης, η οποία για μια ακόμη φορά αποτυπώνει τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε χειρότερη κατάσταση –με μεγάλη απόκλιση –βρίσκονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο του 2016 είδαν επιδείνωση: στον κύκλο εργασιών το 66,3% των επιχειρήσεων, στη ζήτηση το 63,8%, στη ρευστότητα το 75,8%, στις παραγγελίες το 69,5%, στις επενδύσεις το 51,3%. Την ίδια ώρα αυξάνονται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς τα χρέη των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, εργαζομένους και τρίτους. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 28,3%). Υψηλές παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΔΕΚΟ καθώς πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν αποπληρώνει εγκαίρως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των κλάδων (επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, υπηρεσίες κ.ά.) έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.