Σε αντίθεση με τους περισσότερους σκηνοθέτες που έχουν για μούσες τους αιθέριες υπάρξεις, ο Πάολο Σορεντίνο εμπνέεται από τις ιστορίες ισχυρών ανδρών που κρύβουν στην ντουλάπα τους αρκετούς σκελετούς. Το απέδειξε όταν γύρισε το «Il divo» βασισμένο στη ζωή του Τζούλιο Αντρεότι, τρεις φορές πρωθυπουργού της Ιταλίας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για συνεργασία με τη Μαφία αν και εν τέλει αθωώθηκε. Ή τη μίνι τηλεοπτική σειρά «Ο νεαρός Πάπας» με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του νεοεκλεγέντος ποντίφικα Pius XIII που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας την προηγούμενη Κυριακή. Τώρα, ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο: τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Variety», η νέα ταινία του ιταλού δημιουργού βάζει στο κάδρο της τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας που πρωταγωνίστησε στη δημόσια σφαίρα της χώρας για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το φιλμ θα έχει τον τίτλο «Loro» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Εκείνοι», αλλά στα ιταλικά σχετίζεται και με τον χρυσό (L’ oro). Ισως γι’ αυτό και ο Σορεντίνο μετά τις τελευταίες αγγλόφωνες παραγωγές του, αποφάσισε αυτή να τη γυρίσει στη μητρική του γλώσσα. Την περίοδο αυτή, ο κινηματογραφιστής δουλεύει για το σενάριο και αν όλα πάνε καλά με τη δημιουργική γραφή του, τα γυρίσματα μπορεί να αρχίσουν το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές ούτε ως προς τους λοιπούς συνεργάτες του Σορεντίνο ούτε φυσικά για το καστ που θα αναλάβει να ενσαρκώσει τους απαιτητικούς ρόλους του Καβαλιέρε και του κύκλου του.

Πίσω από την παραγωγή της ταινίας, αναμένεται να κρύβεται η εταιρεία Indigo Films, που έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις προσπάθειες του Σορεντίνο στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον τα χρήματα του προϋπολογισμού θα βγουν από τα ταμεία της εταιρείας Medusa, η οποία συνήθιζε να χρηματοδοτεί τα πρότζεκτ του Σορεντίνο όπως το «Τέλεια ομορφιά» και «Νιότη», μιας και είναι συμφερόντων Μπερλουσκόνι. Προκειμένου να μείνει μακριά από τις πολιτικές τοποθετήσεις και τους αφορισμούς, όπως όλα δείχνουν, το «Loro» θα είναι περισσότερο μια περιγραφή του κόσμου του Μπερλουσκόνι και λιγότερο σάτιρα για τα βαμμένα ματιά του, τα πάρτι μπούνγκα μπούνγκα και τις σταρλετίτσες που έπαιρναν θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του. Ισως να μη θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες που έχουν σχηματιστεί τον τελευταίο χρόνο με τον πρώην μεγάλο άνδρα της Ιταλίας που κλείνει τον άλλο μήνα τα 80 του χρόνια και φαίνεται πως αφήνει οριστικά την πολιτική. Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που έκανε τον Ιούλιο και η μεταβίβαση των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν τον περασμένο μήνα σε κινεζικό τραστ οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα.

ΑΛΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ. Οπως και να έχει, ο Μπερλουσκόνι δεν είναι νέο πρόσωπο στον χώρο της έβδομης τέχνης. Πρωταγωνίστησε έμμεσα σε ντοκιμαντέρ με θέμα τον ίδιο όπως το «Citizen Berlusconi» του 2003 από τον Αντρέα Καϊρόλα και τη Σούζαν Κρέι και το «Quando c’era Silvio» διά χειρός Μπέπε Κρεμανιάνι και Ενρίκο Ντίλιο του 2005. Αλλά και σε φιλμ μεγάλου μήκους όπως το «Il Caimano» του Νάνι Μορέτι το 2006 με τον Ελιο ντε Καπιτάνι στον ρόλο του Καβαλιέρε.