Ετοίμαζαν μια παράσταση κωμωδίας όταν είδαν το προαύλιο του χώρου όπου έκαναν πρόβα στο Μπρούκλιν να γεμίζει από καμένα χαρτιά. Οταν πλησίασαν, είδαν ότι επρόκειτο για χειρόγραφα σημειώματα, επιστολές, αιτήσεις… Τα χαρτιά που είχαν στα γραφεία τους όσοι εργάζονταν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους. «Δεν ξέραμε πώς να επιστρέψουμε στη δουλειά μας όταν είχε συμβεί ό,τι είχε συμβεί», εξηγεί ο Κρις Γουίνκ, συνιδρυτής της θεατρικής ομάδας Μπλου Μαν. Και έτσι πήραν μια κάμερα στα χέρια τους κι άρχισαν να κινηματογραφούν τα χαρτιά που έπεφταν στην αυλή τους. Το τετράλεπτο βίντεό τους είναι ένα από τα 13 έργα ισάριθμων καλλιτεχνών που θα συνθέσουν την πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση που φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου και θα εγκαινιαστεί μια ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο υπό τον τίτλο «Αποδίδοντας το αδιανόητο: καλλιτέχνες αντιδρούν στην 11η Σεπτεμβρίου».

«Κάθε φύλλο χαρτιού αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική ιστορία, μια διαφορετική κοινότητα, μια διαφορετική ζωή που διακόπηκε», συνεχίζει ο Γουίνκ, που θα δει το έργο της ομάδας του μεταξύ άλλων δίπλα στο γλυπτό του Ερικ Φισλ, του αμερικανού εικαστικού που έχασε έναν φίλο του στην επίθεση και δημιούργησε για την έκθεση το άγαλμα μιας χάλκινης γυναίκας την στιγμή που πέφτει, αλλά και πλάι στις επιτοίχιες δημιουργίες του Κρίστοφερ Σοσέντο, ο οποίος χρησιμοποίησε πολτό από λινάρι πάνω σε χειροποίητο χαρτί για να φιλοτεχνήσει τρία έργα όπου οι Δίδυμοι Πύργοι μοιάζουν με σύννεφα, αναλογιζόμενος τον πυροσβέστη αδελφό του, ένα από τα 3.000 θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη το 2001. «Σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό τρόπο για να θυμόμαστε και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτός ο τρόπος είναι η τέχνη», εξηγεί η διευθύντρια του μουσείου Αλις Γκρίνγουολντ, η οποία επισημαίνει σχετικά με την εικαστική έκθεση που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά των μόνιμων συλλογών: «Σου δίνει την αμεσότητα της συναισθηματικής αλήθειας της στιγμής και βλέπεις μέσα από την οπτική άλλων ανθρώπων και μέσω της τέχνης τους πώς διαχειρίστηκαν τα ίδια συναισθήματα που βιώσαμε όλοι μας».

INFO

13 έργα ισάριθμων καλλιτεχνών θα συνθέσουν την πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση που φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου υπό τον τίτλο «Αποδίδοντας

το αδιανόητο: καλλιτέχνες αντιδρούν στην 11η Σεπτεμβρίου»