Το φθινοπωρινό κρύο ήρθε πιο γρήγορα από όσο είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Και δεν είναι κρύο από το οποίο μπορεί να τη σώσει ούτε ο καιρός ούτε η «νέα» τηλεόραση. Ούτε καν η Θεσσαλονίκη –αυτή η τελευταία μπορεί μάλιστα να δώσει τη χαριστική βολή.

Ενώ οι Ελληνες προσπαθούσαν λίγο να χαλαρώσουν και η κυβέρνηση είχε το μυαλό της στη συνταγματική αναθεώρηση και στις τηλεοπτικές άδειες, μία σειρά από μείζονες εξελίξεις μετέβαλε προς το δυσμενέστερο το δημοσιονομικό μέτωπο και τις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές της:

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ρητά, διά τριών επιτρόπων και του εκπροσώπου του προέδρου της, ότι η αμφισβήτηση των στατιστικών δεδομένων στα οποία στηρίχτηκαν όλα τα Μνημόνια –και το τρίτο, το οποίο διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση –θα προκαλούσε (προκαλεί ήδη) σοβαρή εμπλοκή στην αξιολόγηση και εκταμίευση χρημάτων των επόμενων δόσεων, αλλά και της παρούσας.

– Το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσημα, διά της γενικής του διευθύντριας, ότι δεν είναι έτοιμο να ξαναμπεί, λόγω υστερήσεων που σχετίζονται τόσο με το χρέος όσο και με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει –ή μένει, αναλόγως του πώς βλέπει κάποιος τα πράγματα –στον αέρα.

– Ο ΕSΜ –προφανώς μιλώντας, ως κατ’ εξοχήν «εν τοις πράγμασι δανειστής», στο όνομα των «θεσμών» –ξεκαθάρισε, διά του προέδρου του, ότι ζήτημα «διακανονισμού» του χρέους, επί του οποίου έχει οικοδομήσει όλη τη στρατηγική της η κυβέρνηση, δεν τίθεται ούτε για το άμεσο ούτε για το εγγύς μέλλον και ότι, έως το 2018, η Ελλάδα, είτε θα έχει καταφέρει να βγει στις αγορές είτε όχι, δεν θα λάβει άλλη θεσμική βοήθεια από τους δανειστές.

– Η ΕΚΤ μετέβαλε, διά του δικού της προέδρου, τη στάση της σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) αποκλείοντάς την για το άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι έως τώρα μόνο κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελούσε η επανέναρξη της αξιολόγησης και της χρηματοδότησης.

– Το Eurogroup μόλις πέντε ημέρες πριν από κρίσιμες σχετικές αποφάσεις του προκατέβαλε, διά του δικού του προέδρου, ότι δεν πρόκειται να δοθεί πράσινο φως για άμεση εκταμίευση της υπολειπόμενης από την προηγούμενη αξιολόγηση υποδόσης και ότι η επόμενη θα είναι –ξανά –πολύ επίπονη.

Η «υπόθεση των στατιστικών» και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης –μονάχα την ολοκλήρωση δύο από τα συμφωνηθέντα 15 προαπαιτούμενα επέτρεψε η συνταγματικο-τηλεοπτική εμμονή –δημιούργησαν τις βάσεις γι’ αυτή τη δυσμενέστατη αλλαγή σκηνικού. Ενδεχόμενες «προεκλογικές» εξαγγελίες στην Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί, υπό αυτές τις συνθήκες, παρά να δώσουν σήμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν τους υπολογίζει. Και στην ελληνική κοινωνία ότι ετοιμάζεται να βγάλει τα εισαγωγικά από τις «προεκλογικές».

Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος