Συνάδελφοί μου με ενημέρωσαν (γιατί εγώ έχω πάψει προ πολλού να ασχολούμαι με τα συνδικαλιστικά των δημοσιογράφων) ότι η ΕΣΗΕΑ σκέφτεται, λέει, να κηρύξει απεργία το Σάββατο κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να μη μεταδοθούν τα εγκαίνια και η ομιλία Τσίπρα στο Βελλίδειο. Θα πρόκειται για μια διαμαρτυρία στο επαπειλούμενο μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια, το οποίο θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες δημοσιογράφους και από κοντά πολύ περισσότερους διοικητικούς, προμηθευτές, τεχνικούς, παραγωγούς, ηθοποιούς κ.λπ.

Δεν γνωρίζω ποιος το σκέφτηκε αυτό, αν και μπορώ να υποθέσω, αν όμως θέλει πραγματικά η ΕΣΗΕΑ να κάνει κάτι που θα «πονέσει» την κυβέρνηση ένας τρόπος υπάρχει: να μποϊκοτάρει τη συνέντευξη Τσίπρα της προσεχούς Κυριακής στο Βελλίδειο. Να τον αφήσει να κάνει μονόλογο σε μια άδεια αίθουσα. Να εξαναγκαστεί να βάλει τους υπουργούς και τους γραμματείς του να τον ρωτούν. Ετσι κι αλλιώς ψέματα θα πει, χρειάζεται να τον ρωτούν δημοσιογράφοι για να τα απαγγείλει αυτά τα ψέματα;

Απεργία το Σάββατο είναι μια τρύπα στο νερό. Η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στην ΕΡΤ και στο Κανάλι της Βουλής να μεταδίδουν την ομιλία στο Βελλίδειο και δεν χρειάζεται κανένας δημοσιογράφος να κάνει καμιά εισαγωγή. Το άλλο όμως, που προανέφερα, είναι αυτό που θα «πονέσει». Να σου πω εγώ μετά αν θα έχει όρεξη για καλαμπούρια το συστηματάκι του Μεγάρου Μαξίμου…

Κλαυσίγελως

Επίσης αν συμβεί αυτό που προανέφερα, δηλαδή «κάτω τα μολύβια και τα μικρόφωνα» οι δημοσιογράφοι την Κυριακή στο Βελλίδειο (με σοβαρή περιφρούρηση μάλιστα, γιατί αυτοί είναι ικανοί να μαζέψουν τίποτε κόκκινους παπαγάλους και να τη στήσουν τη συνέντευξη), και ανατεθεί στους υπουργούς να υποβάλουν ερωτήσεις στον Τσίπρα θα έχουμε ένα πρωτότυπο σόου που θα σπάσει ταμεία. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό.

Διότι θα σηκώνεται ας πούμε (τυχαίο το παράδειγμα), ο «τύφλα να ‘χει ο Βασιλάκης ο Καΐλας στην κλάψα» υπουργός Σπίρτζης και θα ρωτάει: «Πολυαγαπημένε μας Πρωθυπουργέ, που ο Θεός να μου κόβει μέρες και να σας τις δίνει σε χρόνια, πείτε μας σας παρακαλώ με την αποφασιστικότητα, την ευθυκρισία, τη σοβαρότητα, την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, την διορατικότητα και τον αξεπέραστο σεβασμό στην αλήθεια που σας διακρίνει, ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο;». Και θα απαντάει ο Τσίπρας αυθορμήτως και με τη γνωστή δεινότητα που τον διακρίνει στον λόγο «η δική μας φυσικά», ενώ θα πέφτουν ανάσκελα, στα πατώματα παραληρούντες από ενθουσιασμό, ο Παππάς, ο Καμμένος, η Γεροβασίλη, ο Πολλάκης και φυσικά ο ερωτών.

Για σκεφτείτε το λιγάκι, πλάκα δεν θα ‘χε;

Ανέκδοτα

Επί πραγματικού τώρα, πληροφορήθηκα χθες ότι το ισχυρό χαρτί που θα παίξει, λέει, ο αριστερός πρόεδρος Αλέξης στη Θεσσαλονίκη θα είναι το «χτύπημα στη διαπλοκή» –ήτοι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Με κεντρικό σημείο αναφοράς το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», σε αντιδιαστολή με τους «πουλημένους» προηγούμενους!

Οτι αυτό το «πλεονέκτημα» δεν είναι ένας απλός όρος, αλλά έχει και οικονομικό αποτέλεσμα –ιδού 80 εκατ., θα πει, ως πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες.

Χθες σε μια συζήτηση που έγινε έψαχναν να βρουν τρόπους να δώσουν με τη μία, το Σάββατο, αυτά τα 80 εκατ. σε «ευπαθείς» ομάδες. Γνωρίζω ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί τι θα τα κάνουν αυτά τα λεφτά. Αλλά το ψάχνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης –Καρανίκας και λοιποί το ανέλαβαν…

Μου είπαν και διάφορα άλλα, τα οποία κατατάσσω στην κατηγορία «ανέκδοτα», όπως για παράδειγμα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει τόσο που η χώρα βγαίνει από την ύφεση.

Αλλά αυτό με το «ηθικό πλεονέκτημα» πραγματικά βγάζει μάτι, όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις…

Λαγοί

Διότι ακόμη και αν παραβλέψει κανείς ότι εις εκ των υπερθεματιστών για τις άδειες είναι εκείνος που πρωταγωνίστησε στην επικοινωνιακή στήριξη του «βρώμικου ’89» κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Καλογρίτσας (ο Καλογρίτσας ο κουμπάρος, Σπίρτζη μου, ο Καλογρίτσας!), υπάρχει ο Ιβάν Σαββίδης. Αυτός, τώρα, σε τι εισφέρει στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς; Διερωτώμαι.

Ανθρωπός μου, που τον άκουσε εξερχόμενο τα ξημερώματα της Παρασκευής από το κτίριο της ΓΓΕΕ, χαμένο, να ωρύεται στα ρωσικά στο τηλέφωνο, με τα λίγα ρωσικά που γνωρίζει συμπέρανε ότι ο τύπος έβριζε, άσχημα. Ποιον, άγνωστο.

Γιατί, προφανώς, αλλιώς του τα είχαν πει. Και βρέθηκε να είναι πρώτος επιλαχών, με ένα ποσό που είναι αστρονομικό, 61,5 εκατ. Και το οποίο μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κληθεί να το δώσει. Αλλά πού να τα βρει;

Αυτός για άλλη δουλειά είχε πάει στον διαγωνισμό. Το παραδέχθηκε άλλωστε. Δεν είναι μόνο ότι για τον Αλαφούζο είπε τα εξής περίεργα: «Στενοχωρήθηκα για το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερο από όλους. Επρεπε να πληρώσει περισσότερο» –λες και λειτουργούσε ως εντεταλμένος του Παππά, που καιγόταν να κλείσει τον Σκάι. Είπε και τα εξής, που τα άκουσα χθες, ξανά, και μου σηκώθηκε η τρίχα:

«… είπα (ο Σαββίδης εξομολογούμενος) στον εαυτό μου: Εγώ αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερο αυτοί (!..). Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα!».

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά στον στίβο κάτι τέτοιους τους λένε «λαγούς»! Παίρνουν μέρος σε μια κούρσα, τρέχουν σαν τρελοί τα πρώτα μέτρα για να κουράσουν τους αντιπάλους του δικού τους και μετά κάνουν στην άκρη για να νικήσει εύκολα τους κουρασμένους εκείνος για τον οποίο κάνουν τον λαγό.

Εδώ μιλάμε για άλλα κόλπα –επιστημονικά…

Μην άγχεστε

Ενημερώνω σχετικά –διότι υπάρχουν διάφοροι που ανησυχούν –ότι ο πρόεδρος Πάνος του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες», και επιτυχημένος από κάθε άποψη υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης, απουσίαζε εξ Αθηνών και χθες, οπότε δεν είχε χρόνο να παραιτηθεί διότι πήρε άδεια ο κουμπαροκαλογρίτσας του. Ωσαύτως, δεν μπόρεσε να πει κάτι και για τις μαύρες σακούλες που ο περί ου ο λόγος κουμπάρος, κατά Καμμένο, διοχέτευε σε sites που τον ζηλεύουν για τις εξαιρετικές επιτυχίες του, από κάθε άποψη, επαναλαμβάνω, ως υπουργού Αμυνας, για να του την πέφτουν παντοιοτρόπως.

Υπενθυμίζω ότι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο κουμπάρος είναι πλέον εις εκ των τεσσάρων καναλαρχών, βρισκόταν Κύπρο και χθες πήγε Καστελλόριζο να εγκαινιάσει κάτι κατοικίες για στρατιωτικούς. Σήμερα, λογικά, θα παραιτηθεί. Ή μήπως όχι…

Αλλού…

Μέχρι ο πρόεδρος Πάνος να βρει χρόνο να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, αναζήτησα μέσω παραγόντων της Δικαιοσύνης, αλλά και συναδέλφων μου, κάποιου είδους ενημέρωση για το αν η πάντα ευαίσθητη σε θέματα πάταξης της διαπλοκής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία (Πολυ)Ξένη Δημητρίου απασχολήθηκε με το θέμα της καταγγελίας Καμμένου για τις μαύρες σακούλες Καλογρίτσα. Ελαβα από όλους αρνητικές απαντήσεις. Συνάγω κατόπιν τούτου ότι η αξιοσέβαστη δικαστική λειτουργός απασχολείται ακόμη με τα της (υποτιθέμενης) διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και ειδικότερα με το τι δουλειά έχουν να μπαίνουν στα χωράφια της και να την αμφισβητούν κάτι περίεργοι τύποι σαν τον Μοσκοβισί και τον Ντεϊσελμπλούμ!