Από το όχι και τόσο μακρινό 2009 έως τις –πρώτη φορά Αριστερά –τηλεοπτικές άδειες του 2016 και την αμφισβητούμενη αδειοδοτική διαδικασία με την οποία δόθηκαν, η απόσταση φαίνεται να μοιάζει με ένα μήκος κύματος.

Τότε –το 2009 δηλαδή –η αυθόρμητη αντίδραση κατά της αύξησης στην τιμή των διοδίων στις εθνικές οδούς έλαβε κινηματικές διαστάσεις, εδραιώθηκε με το χαράτσι της ΔΕΗ και πολιτικοποιήθηκε σχεδόν αμέσως με τη μορφή «ενιαίου μετώπου κατά βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών και ληστρικών καθεστώτων όπως των διοδίων και της εκποίησης των εθνικών οδών».

Ανάλογα κινηματικά χαρακτηριστικά μπορεί να μην έχει, όπως υποστηρίζεται, η πρόταση των επιχειρηματικών σχημάτων που τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής βγήκαν με άδειες εθνικής εμβέλειας στα χέρια τους (τελούν υπό καθεστώς προσωρινότητας μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος του πόθεν έσχες).

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. Ωστόσο, χαρακτηριστικά κύματος α λα Δεν Πληρώνω προσδίδει το λογικοφανές επιχείρημα των εν δυνάμει καναλαρχών στην πρότασή τους προς την κυβέρνηση να αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα –καταρχήν –αιτήματα ακύρωσης του διαγωνισμού που υπέβαλαν όλοι οι συμμετέχοντες.

Οι προσωρινοί υπερθεματιστές, με άλλα λόγια, ζητούν από την κυβέρνηση να μην καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος, με το οποίο απέκτησαν την άδεια, ακριβώς στο 15ήμερο που προβλέπει ο νόμος και λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει για να αποφανθεί το ΣτΕ σχετικά με τα επίμαχα αιτήματα (καθώς και για τα ασφαλιστικά μέτρα που αλληλοϋπέβαλαν και τις προσφυγές για τον τελικό πίνακα συμμετεχόντων).

Πρότειναν να πληρώσουν τα συνολικά 73,8 εκατ. ευρώ (ήτοι Αλαφούζος 13.080.000, Καλογρίτσας 15.780.000, Κυριακού 22.770.000 και Μαρινάκης 22.170.000) αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Αν η απόφαση είναι ταχεία –δεν αποκλείεται το σύνολο των αιτημάτων να απορριφθεί -, τότε οι προσωρινοί καναλάρχες θα καταβάλουν την πρώτη δόση το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου» υποστήριζαν κύκλοι από το περιβάλλον των προσωρινών υπερθεματιστών. Σε περίπτωση όμως που το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αργήσει να εκδώσει απόφαση, οι προσωρινοί υπερθεματιστές προτείνουν να πληρώσουν «μόλις ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επικυρώσει τη λίστα των υπερθεματιστών». Με άλλα λόγια, όταν οι πλειοδότες από προσωρινοί γίνουν οριστικοί. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, πάντα μέσα στο διάστημα των 90 ημερών από την ανακοίνωση των αδειών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. «Τι θα γίνει αν έχει προκαταβάλει δόση εταιρικό σχήμα που για την ώρα παραμένει άυλος τίτλος, δεν έχει δηλαδή εγκαταστάσεις, προσωπικό, και στο μεταξύ κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και τις προσφυγές το ΣτΕ ή αργότερα κρίνει αντισυνταγματικό τον αδειοδοτικό νόμο;» θέτει τον προβληματισμό στέλεχος της τηλεοπτικής αγοράς.

Σε αυτή την περίπτωση «δημιουργούνται νέα σοβαρά δικαιοπρακτικά δικαιώματα», ενισχύουν τον σκεπτικισμό που προκαλείται οι παροικούντες τους υπερθεματιστές και τονίζουν ότι «προκαλούνται άνισα δικαιώματα που με τη σειρά τους εγείρουν αποζημιωτικά δικαιώματα».

Διαφορετικούς βηματισμούς μεταξύ των προσωρινών υπερθεματιστών καταγράφουν τηλεοπτικοί παρατηρητές. Λέγεται ότι οι σταθμοί που ήδη λειτουργούν και αδειοδοτήθηκαν θέλουν να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους για τη νέα τηλεοπτική χρονιά χωρίς χρονοτριβές. Τα εταιρικά σχήματα που υπερθεμάτισαν από την άλλη αλλά δεν έχουν «στέγη» τρέχουν να προλάβουν και η κυβέρνηση από την πλευρά της στις προχθεσινές επαφές που είχε με τους εμπλεκομένους συνέστησε να βρεθεί κοινός βηματισμός για συμπόρευση.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΑΥΡΟ». Στο μεταξύ, μετά το καθησυχαστικό μήνυμα σε όλο το προσωπικό του Alpha που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος λίγες ώρες (απόγευμα Παρασκευής) μετά την ολοκλήρωση της δημοπρατικής διαγωνιστικής αδειοδοτικής διαδικασίας, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ενημερωτική συνάντηση με τους παρουσιαστές και τα στελέχη του σταθμού (ο Alpha είναι δεύτερος επιλαχών με 61 εκατ. ευρώ), στην οποία εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αισιόδοξος. «Η αλλαγή είναι πρόοδος και ανάπτυξη» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ομίλου Demco, μητρικής εταιρείας της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ. «Λύσεις υπάρχουν και τις έχω, απλώς δεν είναι κοινοποιήσιμες αυτή τη στιγμή, επισήμανε ο Κοντομηνάς» υποστηρίζουν δορυφόροι του καναλιού.

«Δεν θα πέσει μαύρο στον Alpha, ξεκαθάρισε ο Κοντομηνάς» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Θα συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα» φέρεται ότι είπε και έδωσε τον τόνο για τις επόμενες ενέργειές του λέγοντας πως «μου αρέσουν οι δυσκολίες, μου αρέσουν οι μάχες και θα τις δώσω. Είμαι μαχητής».

Παράλληλα, ο Alpha απέστειλε εξώδικο στην Dimera Media Investments ltd, του Ιβάν Σαββίδη, με κοινοποίηση στην επιτροπή διενέργειας του αδειοδοτικού διαγωνισμού. Αιτία, οι δηλώσεις του ομογενούς επιχειρηματία μετά το τέλος της δημοπρασίας, σύμφωνα με τις οποίες ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες.

Ο Alpha εκτός των άλλων κατέθεσε αίτημα αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα, ενώ –λέγεται ότι –απειλεί και με αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου.