Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες οι μητροπολίτες για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών μετά τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι το μάθημα θα αλλάξει για να μην είναι κατηχητικό. Αρκετοί ιεράρχες εδώ και καιρό είχαν διατυπώσει έντονες ενστάσεις στα σχέδια του υπουργού, έτσι ήταν θέμα χρόνου να πάρει θέση και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αυτό τελικώς συνέβη χθες, στη δεύτερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τη νέα χρονιά. Οι ιεράρχες συζήτησαν το θέμα και στην ήπιων τόνων ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν –ουσιαστικά απαντώντας στον Νίκο Φίλη –πως θέση της Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου παραμένει αυτό που είχε πει ο Ιερώνυμος στην Ιεραρχία του περασμένου Μαρτίου. Ζητούν δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει υποχρεωτικό, να τηρηθούν οι ώρες διδασκαλίας του στο τρέχον πρόγραμμα, όπως και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του.

Πάντως, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πόρισμά του για τα Θρησκευτικά που δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα esos.gr αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως σε όλες τις τάξεις είναι κυρίαρχη η παρουσία της Ορθοδοξίας και πως ο ισχυρισμός περί εισαγωγής της πανθρησκείας στο μάθημα είναι ανυπόστατος.

«Η προσευχή μένει»

Η Ιερά Σύνοδος χθες συζήτησε εκ νέου και το θέμα της πρωινής προσευχής. Για ακόμη μία φορά οι ιεράρχες σημείωσαν πως η προσευχή δεν καταργείται. Και σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς και γονείς, αποφάσισαν να στείλουν εγκύκλιο στις μητροπόλεις με την οποία θα πληροφορούνται οι πολίτες ότι η προσευχή στα σχολεία δεν έχει καταργηθεί. Υπενθυμίζεται πως η αναστάτωση για την πρωινή προσευχή προκλήθηκε όταν τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά παρέλειψε τη σχετική παράγραφο για την προσευχή. Για τη συγκεκριμένη κίνηση του υπουργείου, ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε χθες πως «δεν φαίνεται καθόλου αθώα», προσθέτοντας πως ο υπουργός οραματίζεται «την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία με “αθόρυβο τρόπο”».

Ολα βαίνουν καλώς

Οσο πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία τόσο περισσότερο ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης προσπαθεί να πείσει με τα λόγια ότι όλα θα πάνε υπέροχα, τόσο καλά όσο δεν έχουν πάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Χθες ανακοίνωσε τις πρώτες 3.750 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ το υπουργείο του ενημέρωσε ότι εξασφάλισε κονδύλια συνολικού ύψους 319 εκατ. ευρώ από όλους τους διαθέσιμους πόρους (ΕΣΠΑ, προϋπολογισμός, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) τα οποία επαρκούν για την πρόσληψη 20.916 αναπληρωτών. Πολύ ωραία όλα αυτά, εγώ απλώς να επισημάνω ότι χθες ήταν Τρίτη και τα σχολεία ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, συνεπώς υπολείπονται, ακόμα και κατά τους υπολογισμούς Φίλη, 17.166 προσλήψεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά. Το βράδυ πάντως, για να μην τον αδικώ, ο Φίλης ανακοίνωσε ακόμα 1.485 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Και πάλι όμως, αν ακούσω τους εκπαιδευτικούς, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Εκείνοι μιλούν για 27.500 κενά με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς και το αιτιολογούν με τη λογική ότι πέρυσι προσλήφηκαν 23.000 αναπληρωτές και παρ’ όλα αυτά έμειναν 3.000 κενά, ενώ φέτος προστίθενται και κάπου 1.500 συνταξιοδοτήσεις.

Και βιβλιοθηκονόμους θα πάρουμε!

Με τα λόγια, λοιπόν, τα πάντα καλά θα πάνε. Το θέμα είναι ότι μένουν λίγες μέρες μόνο για να αποδειχθούν αυτά. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας δεν παραλείπει καθημερινά να κάνει και μια ευχάριστη ανακοίνωση, μέρες που είναι. Προχθές εγκαινίασε ένα νέο σχολείο, χθες εξήγγειλε το άνοιγμα 7.000 σχολικών βιβλιοθηκών (!) που είχαν κλείσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Και μάλιστα είπε ότι από «φέτος αρχίζουμε μεθοδικά να τις ανοίγουμε όχι σαν μια αποθήκη βιβλίων, όπου εργάζεται απλώς κάποιος για να συμπληρώσει το ωράριό του, αλλά σαν έναν θεσμό κεντρικό για το σχολείο όπου ο μαθητής, με την καθοδήγηση του βιβλιοθηκονόμου και του δάσκαλου που θα είναι επιμορφωμένος με τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, θα μπορεί να ανοίγει τους ορίζοντές του, να διαβάζει βιβλία πέρα από το ένα και το μοναδικό και κυρίως να συντάσσει εργασίες, που είναι τόσο αναγκαίο για να ανέβει το επίπεδο της εκπαίδευσής μας».

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά εξήγγειλε εμμέσως προσλήψεις –και –βιβλιοθηκονόμων στα σχολεία.