Τακτική εγκαινίων μετά τον Πρωθυπουργό ακολουθεί από χθες και ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Εγκαινίασε χθες το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Νηπιαγωγείο και το κλειστό γυμναστήριοτης Κοινότητας Πεντέλης (περιοχή Καλλιθέα Πεντέλης), συνοδευόμενος μάλιστα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τέλεσε τον αγιασμό και επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «πρέπει ο πρώτος στόχος μας να είναι η εκπαίδευση».

Ο Φίλης, λοιπόν, αφού είπε τα αναμενόμενα πανηγυρικά, όπως ότι διαψεύδεται πως δεν γίνεται τίποτα στη χώρα μας, καθώς το σχολείο αυτό θεμελιώθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2015 και παρότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπήρξαν πολιτικές εξελίξεις και εκλογές παραδόθηκε στην ώρα του, που σημαίνει ότι από αυτή την άποψη η Δημόσια Διοίκηση αποκτά σιγά σιγά αυτονομία και ωριμότητα, προχώρησε και σε «επίθεση φιλίας» προς τους εκπαιδευτικούς:

Τους χαρακτήρισε «ψυχή του σχολείου» και τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να τους βοηθήσει. «Και αν οι οικονομικές δυσχέρειες σήμερα δεν το επιτρέπουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε το έργο του δασκάλου με υλικούς όρους και να μην το απαξιώνουμε. Να μη θεωρούμε ότι είναι μια εύκολη δουλειά. Να αναγνωρίζουμε τον ρόλο τους, δηλαδή, ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας εκεί, άρα εμπιστευόμαστε και τους ίδιους, χωρίς μεμψιμοιρίες», είπε. Βέβαια, λίγες ημέρες πριν είχε επιτεθεί κατά της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας, μιλώντας για «κηδεμονευόμενο συνδικαλισμό με μοναδικό στόχο να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων μπας και υπάρξει φθορά της κυβερνητικής εικόνας».

Εξπέρ στην πολιτική γλώσσα

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, πάντως, επιμένουν ότι σχολεία και νηπιαγωγεία θα βιώσουν τα αποτελέσματα της πολιτικής μειώσεων και περικοπών (σε ωράρια, δραστηριότητες, ολοήμερα κ.λπ.) που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνουν σοβαρές πιθανότητες να ανοίξουν τα σχολεία πράγματι χωρίς χιλιάδες κενά, παρά τις συνεχείς δηλώσεις Φίλη περί του αντιθέτου.

Να σας ενημερώσω, τέλος, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής «επιστροφή στην ομαλότητα» που ακολουθεί τελευταία η κυβέρνηση, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε και τη θεσμοθέτηση ενιαίου προγράμματος σπουδών ξένων γλωσσών στα σχολεία, το οποίο θα επιτρέπει τη σύνδεση της εκμάθησης γλωσσών με εξετάσεις πιστοποίησης της γλωσσομάθειας, ενώ προανήγγειλε και ηλεκτρονικό κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Στην πολιτική γλώσσα σίγουρα παίρνει πιστοποίηση.