Συνήθως, οι τίτλοι τα λένε όλα. «Η παγίδα της πορνείας για τους αφγανούς πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ που υπέγραψε χθες η Αντεά Γκιγιό στη γαλλική «Μοντ». «”Κρατούμενοι της Ευρώπης”: ο καθημερινός εξευτελισμός των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα» ήταν ο τίτλος στο ρεπορτάζ του Πάτρικ Κίνγκσλι στη βρετανική «Γκάρντιαν». Αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο είναι πολύ χειρότερο.

Η Γκιγιό επισκέφθηκε βράδυ το Πεδίον του Αρεως, ένα «ξεπεσμένο αστικό πάρκο όπου συναντώνται εν πλήρει ατιμωρησία ντίλερ και τζάνκι εδώ και χρόνια», τους τελευταίους μήνες όμως έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο μπουρδέλο όπου εκδίδονται νέοι Αφγανοί, συχνά ακόμα παιδιά». Μίλησε με τον «Μοχαμάντ», έναν αφγανό πρόσφυγα που επιχείρησε χωρίς καμία επιτυχία να την πείσει πως έχει συμπληρώσει τα 18. «Με πληρώνουν 10 ευρώ το πήδ***. Το κάνουμε κόντρα σε κάποιο δένδρο ή κοντά στο μικρό σιντριβάνι όπου υπάρχει ένα παλιό στρώμα. Καμιά φορά, αρνούνται να με πληρώσουν ή μου δίνουν 2-3 ευρώ… Δεν μπορώ να πω τίποτα».

Ο Μοχαμάντ της είπε την ιστορία του. Εφτασε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, τη στιγμή ακριβώς που η ΠΓΔΜ έκλεινε τα σύνορα. «Εκτοτε κοιμάμαι κυρίως στο Ελληνικό. Είναι δύσκολα εκεί, δεν υπάρχει ντους και το φαΐ είναι φριχτό». Αρχικά είχε λίγα χρήματα μαζί του, του έστελνε κάποια και η οικογένειά του, που έχει μείνει στο Ιράν. Μετά όμως τα χρήματα τελείωσαν. «Φίλοι από τον καταυλισμό» τού πρότειναν να πάει μαζί τους στο Πεδίον του Αρεως. Πολύ σύντομα ο Μοχαμάντ άρχισε να καταναλώνει «τα ναρκωτικά που προτείνουν οι ντίλερ του πάρκου σε αυτή τη νέα ευάλωτη πελατεία». Τώρα πια όλα όσα βγάζει ο ανήλικος Αφγανός πηγαίνουν εκεί και ο ίδιος «θα ήθελα πραγματικά να μην ξαναξυπνήσω».

Και εντός των καταυλισμών

Εναν ανάλογο περίπατο έκανε και ο Κίνγκσλι. «Ανδρες πουλάνε σεξ στο Πεδίον του Αρεως εδώ και καιρό, αλλά αυτοί που ξέρουν λένε πως ο αριθμός τους έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες –από όταν άρχισε να σφραγίζει η Ευρώπη τα σύνορά της» γράφει. Δεν είναι όμως μόνο οι πρόσφυγες που εκδίδονται επειδή νιώθουν πως δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι και τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης εντός των προσφυγικών καταυλισμών. Και η απόγνωση που φέρνει στους περίπου 54.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα η απουσία οποιασδήποτε προοπτικής –αμφότεροι οι ανταποκριτές στηλιτεύουν την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειώσει το γνωστό «πρόγραμμα μετεγκατάστασης» της ΕΕ. Οπως φυσικά και οι άθλιες, κατά κανόνα, συνθήκες διαβίωσης.

Φίδια και σκορπιοί

Από τους περίπου 50 «ελεεινούς καταυλισμούς ανά τη χώρα», γράφει ο Κίνγκσλι, «σε τουλάχιστον επτά υπάρχουν, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, φίδια και σκορπιοί. Σε ένα άλλο τα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς. Ο πλέον διαβόητος όμως είναι εκείνος της Softex» λέει για το παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό. «Υποφέρουμε, συναισθηματικά, δεν είμαστε καλά» του είπε εκεί ο 30χρονος Σύρος Μοχαμάντ. «Καμιά φορά νιώθω τόσο θυμωμένος που δεν μπορώ να αναπνεύσω και μετά χάνω τις αισθήσεις μου» του είπε ο 17χρονος Σύρος Αμπούνι. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει να παίζει για την Ευρώπη τον ίδιο αμφιλεγόμενο ρόλο που παίζουν για την Αυστραλία στον Ειρηνικό Ωκεανό τα νησιά Ναούρου και Μανούς –το δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο Χέραλντ Κνάους, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, του βερολινέζικου think tank που πρώτο σκέφτηκε τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο.