Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου έρχονται στα χέρια. Η κατάσταση μπορεί να μη φτάνει τα περσινά επίπεδα, ωστόσο η δομή φιλοξενεί σχεδόν διπλάσιο αριθμό προσφύγων από τα προβλεπόμενα.

Τα προχθεσινά επεισόδια, πάντως, προκάλεσαν αίσθηση καθώς οι συμπλοκές ξεκίνησαν ανάμεσα σε ανήλικους. Στη συνέχεια, η ένταση πήρε διαστάσεις με ενηλίκους να εμπλέκονται. Αποτέλεσμα, να βρεθούν στο νοσοκομείο επτά άτομα.

Το φαινόμενο πάντως είναι σχεδόν καθημερινό στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, κυρίως μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων –ως επί το πλείστον Αφγανοί και Πακιστανοί.

Η εικόνα αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμων γερμανών αξιωματούχων περί ανεπάρκειας της ελληνικής πλευράς και της ανάγκης ενεργοποίησης εκ νέου της συνθήκης του Δουβλίνου για επαναπροώθηση προσφύγων από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη στην πρώτη χώρα υποδοχής (δηλαδή στην Ελλάδα στην πλειονότητα των περιπτώσεων).

Βέβαια, οι αξιωματούχοι αυτοί λησμονούν πως πέρα από τη συνθήκη του Δουβλίνου υπάρχει και η προ μηνών συμφωνία για κατανομή των προσφύγων σε όλες τα κράτη της ΕΕ προκειμένου να αποσυμφορηθούν χώρες όπως Ελλάδα και Ιταλία που δέχονται λόγω γεωγραφικών συνθηκών τα πρώτα κύματα. Συμφωνία που βέβαια δεν έχει εφαρμοστεί.

Αγκάθι σε κάθε περίπτωση αποτελεί για τη χώρα η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ηταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν προχθές στη Μόρια. «Η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες εγκλεισμού έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της ψυχολογίας τους. Ενδεικτική είναι η αύξηση των περιστατικών όπου οι ανήλικοι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Γιατροί του Κόσμου που βρίσκονται στη Λέσβο.