Και οι καναλάρχες έχουν τις… ευαισθησίες τους. Ικανές μάλιστα να τινάξουν ακόμη κι έναν κυβερνητικό προγραμματισμό στον αέρα. Ετσι, όταν ο Αλαφούζος αρνείται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μαρινάκη ή ο δεύτερος δεν θέλει να δει τον πρώτο ζωγραφιστό, τότε και το Μαξίμου προσαρμόζει τον σχεδιασμό του και βλέπει κατά μόνας τούς ιδιοκτήτες των καναλιών.

Η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης – καναλαρχών έγινε τελικώς σε δύο φάσεις. Ως τόπος επελέγη η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προφανώς λόγω και της εξοικείωσης με τον χώρο. Αρχικώς ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών με τους οποίους συζήτησαν διαδικαστικά θέματα. Κυριάρχησε το αίτημα των τεσσάρων να μην καταβάλουν την πρώτη δόση προτού συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τον διαγωνισμό στις 16 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των καναλιών έθιξαν και το ζήτημα των εργαζομένων ζητώντας από την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα.

Ο γραμματέας έκανε μία σούμα των αιτημάτων και ενημέρωσε τον Παππά. Ο υπουργός Επικρατείας έβαλε σε χρονική απόσταση ασφαλείας τα ραντεβού του με τους ιδιοκτήτες των σταθμών. Πρώτα είδε τον Μαρινάκη, μετά τον κουμπάρο των Καμμένου Σπίρτζη, εργολάβο Καλογρίτσα και στο τέλος Κυριακού και Αλαφούζο. Επομένως, οι δύο με τις ευαισθησίες δεν διασταυρώθηκαν ούτε καν στην είσοδο του κτιρίου.

Ευθύνες και προϋποθέσεις

Από τις συναντήσεις έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των πόθεν έσχες άμεσα, δηλαδή το αργότερο ώς την Παρασκευή. Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε στους καναλάρχες τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και ζήτησε την τήρηση των προϋποθέσεων τις οποίες έχει θέσει η κυβέρνηση για τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι), το περιεχόμενο του προγράμματος, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό με ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500 τ.μ. και την εκπομπή προγραμμάτων σε σύστημα high definition.

O νόμος προβλέπει ανάκληση αδείας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις παύσει να ισχύει.