Το βλέπουμε, το ξέραμε. Με την επιστροφή από τις διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να σπριντάρει. Εβαλε μπροστά το δικό του success story για την οικονομία, έστω κι αν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες βάσεις, ξαναθυμήθηκε τις γερμανικές επανορθώσεις, εμφανίζεται απαιτητικός προς τους δανειστές για το χρέος, ξαναφόρεσε ευρωσοσιαλιστικό μανδύα, ετοιμάζει σόου στην Αθήνα με Ολάντ, Ρέντσι και λοιπούς ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου και, πάνω απ’ όλα, προβάλλει ως μέγας «εκκαθαριστής» στο τηλεοπτικό τοπίο. Ολα αυτά θα μπορούσαν να ήταν μια καλή προετοιμασία για κυβερνητική επανεκκίνηση ενόψει ΔΕΘ, αν δεν ήταν μια αγχώδης προσπάθεια να φύγουν από τη βιτρίνα ΕΝΦΙΑ και περικοπές και να μπερδευτούν οι δημοσκόποι. Δεν είναι καν μυστικό ανάμεσα στους κυβερνητικούς ότι το Μαξίμου τα δίνει όλα, μήπως μεταβάλει το κλίμα. Αλλά με την πρώτη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου (του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι) φαίνεται ότι το ματς δεν γυρίζει.

Η διαφορά υπέρ της ΝΔ παραμένει διψήφια (27,5%-17,5%), ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε δημοφιλία του Πρωθυπουργού, στην παράσταση νίκης η απόσταση είναι χαώδης –το 52,5% προεξοφλεί μια γαλάζια επικράτηση (έναντι 17,5%).

Ακόμη χειρότερα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 81% των πολιτών φοβάται ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες (85,5%). Ακόμη και το 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Ενδεχομένως όλα αυτά να δείχνουν πως οι κάλπες θα αργήσουν, αλλά όποτε κι αν γίνουν προβλέπω ρεκόρ κοψοχέρηδων…