Επί ποδός πολέμου με προεδρική εντολή βρίσκεται πλέον η ΝΔ και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση έχουν λάβει εντολή να συστρατευτούν όλα τα επιτελικά στελέχη του κόμματος. Το σήμα της αντεπίθεσης που έδωσε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βασικό σταθμό τη ΔΕΘ, αλλά –όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του –από χθες άρχισε στην πραγματικότητα ένας πόλεμος διαρκείας, που θα συνεχιστεί μέχρι την αποκαθήλωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, με τη χθεσινή προσωπική παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο εμφανίστηκε διαφοροποιημένος ως προς τον τόνο και το ύφος της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αλλά έκανε το πρώτο βήμα για μια προσωπική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ανοιχτά κάλεσε να αποχωρήσει αν αδυνατεί να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές ευθύνες. Το έντονο προσωπικό στίγμα της αντεπίθεσης Μητσοτάκη προαναγγέλλει εν πολλοίς μια εξαιρετικά πολωμένη ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και μια αλλαγή πλεύσης από τη ΝΔ, η οποία δεν προετοιμάζεται για μάχη προγραμμάτων από το βήμα της ΔΕΘ αλλά για σφοδρή σύγκρουση αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε μπροστά και ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αφορμή τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες για βάλτωμα του ελληνικού προγράμματος και προβληματική εκκίνηση στον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης. Το ύφος ήταν ασυνήθιστα αυστηρό και οι προειδοποιήσεις –σε πρώτο πρόσωπο –είχαν αποδέκτη προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Η αλλαγή που καταγράφηκε σχεδόν από όλους στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι προφανές ότι εγκαινιάζει μια νέα αντιπολιτευτική τακτική που υπαγορεύεται τόσο από την εικόνα αποσυντονισμού της ΝΔ απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου όσο και από την προσπάθεια του κόμματος να διευρύνει τη δημοσκοπική ψαλίδα και να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Με την ίδια στόχευση συνδέουν επιτελικά γαλάζια στελέχη και τον προσωπικό χαρακτήρα της σύγκρουσης, στον οποίο επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι το σχέδιο της κυβερνητικής ανάκαμψης περνά αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Η μονομαχία με τον Πρωθυπουργό, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Βασικός στόχος του προέδρου της ΝΔ ήταν να αναδείξει την πρωθυπουργική αναξιοπιστία και τη διαχειριστική ανικανότητα –με βασικό όπλο και τις προηγούμενες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στην Πειραιώς θα επιδιώξουν ο αντίλογος στη φετινή ατζέντα Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη να προέλθει και μέσα από τις δικές του υποσχέσεις και δεσμεύσεις από το ίδιο βήμα –αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η χθεσινή, σχεδόν διαγγελματική, παρέμβαση Μητσοτάκη. «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους πολίτες. Αλλη μία φορά δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το Μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε. Τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή νέων μέτρων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε σε ακόμη υψηλότερους τόνους: «Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα! Τον καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης μιας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Θα μας βρει απέναντι».

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Το σχέδιο γαλάζιας αντεπίθεσης έχουν κληθεί να ενισχύσουν όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος, πρωτίστως όσα εμφανίζονταν να έχουν επαναπαυτεί από το άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ ή είχαν αδρανοποιηθεί για προσωπικούς λόγους, επιτρέποντας να ανθήσουν σενάρια και για την κομματική συνοχή. Από την Ντόρα Μπακογιάννη έως τον Νίκο Δένδια και τον Αδωνη Γεωργιάδη, τα πυρά χθες ήταν συντονισμένα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η Πειραιώς κλιμακώνει τον πόλεμο και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εκτιμώντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σύντομα προ αδιεξόδου. Η ομαδική ερώτηση στη Βουλή από 55 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον έλεγχο πόθες έσχες των υποψήφιων καναλαρχών κατόπιν εορτής, υπηρετεί τη νέα σκληρή γραμμή.