Νέα δεδομένα ανακύπτουν, λοιπόν, στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Ή μήπως όχι; Κατά πόσο οι χθεσινές εξελίξεις με την πρόταση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών από τον εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αγγίζουν και τον Ολυμπιακό;

Καλό είναι, συνεπώς, να ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες ερωτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις, προκειμένου να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της όλης κατάστασης.

1 Η υπόθεση αφορά μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη ή ακόμη και τον Ολυμπιακό;

–Από τη στιγμή που είναι ακόμη πρόεδρος της ΠΑΕ και επίσης η αναφορά γίνεται σε χρόνο που κατείχε το συγκεκριμένο αξίωμα, επηρεάζεται άμεσα και ο Ολυμπιακός.

2 Εχει άμεσες επιπτώσεις ο Ολυμπιακός και, αν ναι, ποιες είναι αυτές;

–Εφόσον παραπέμπεται σε δίκη και είναι φυσικός εκπρόσωπος της ομάδας και πρόεδρος της ΠΑΕ, πολλώ δε μάλλον διατηρεί αυτή την ιδιότητά του, τότε ο Ολυμπιακός απειλείται με κυρώσεις. Αυτές μπορεί να είναι είτε αφαίρεση βαθμών είτε υποβιβασμός της ομάδας.

3 Μήπως είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για όλα αυτά; Θα χρειαστεί να περιμένουμε να τελεσιδικήσει η υπόθεση ή και να φτάσουμε στον Αρειο Πάγο;

–Σύμφωνα με την πλειονότητα των νομικών κύκλων, η προ πενταετίας περιπέτεια του Ολυμπιακού Βόλου μπορεί να αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχα θέματα στο μέλλον. Και δεν περίμενε κανείς να τελεσιδικήσει η υπόθεση, καθόσον ενίοτε οι ενδείξεις είναι ισχυρότατες.

4Τι ακριβώς είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2011;

–Τον Ιούνιο του 2011 ο Αχιλλέας Μπέος κρίθηκε προφυλακιστέος ύστερα από την απολογία του στον ανακριτή. Μολονότι ήταν στη φυλακή, η UEFA δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η ομάδα της Μαγνησίας αγωνίστηκε κανονικά στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ ακόμη και όταν τα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια υποβίβασαν στη Β’ Εθνική τον Ολυμπιακό Βόλου λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε ο Αχιλλέας Μπέος, η UEFA τον άφησε να αγωνιστεί εκτός έδρας στην επόμενη φάση. Μόνο όταν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση πειθαρχικού οργάνου της εγχώριας ομοσπονδίας τιμωρήθηκε ο Βόλος και αποβλήθηκε από το Γιουρόπα Λιγκ.

5Με βάση την πρόταση του εισαγγελέα, μπορεί να προκύψει εμπλοκή της UEFA;

–Δεν φαίνεται πιθανό. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων ομοσπονδιών, γιατί υφίσταται εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου.

6Μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να επηρεάσει κάποιες υποθέσεις του παρελθόντος;

–Οχι. Είναι ξεχωριστές υποθέσεις και δικογραφίες και δεν έχουν ουδεμία σχέση μεταξύ τους.

7Υπάρχει ενδεχόμενο να επιληφθεί άμεσα η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ; Καλεί φυσικά πρόσωπα ή και ομάδες;

–Μπορεί. Βεβαίως τα μέλη της έχουν δικαίωμα να καλέσουν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και ομάδες. Αρα απειλείται με κυρώσεις ο Ολυμπιακός.

8Τι ακριβώς συμβαίνει με την ενασχόληση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ολυμπιακό;

–Σύμφωνα με την ΠΑΕ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ασχολείται ποδοσφαιρικά και όχι επαγγελματικά με την ομάδα. Ωστόσο, ο Σταμάτης Δασκαλόπουλος φαίνεται πως έκρινε ότι δεν έπρεπε ο πρόεδρος της εταιρείας να πηγαίνει ούτε σε απονομές κυπέλλων ούτε να κάνει δηλώσεις, ενώ δεν πείστηκε ότι υπήρξε αποστασιοποίηση.

9Επηρεάζονται και κατά πόσο οι επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ;

–Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για το πώς θα καθήσει η σκόνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εχουμε την εξέλιξη με τις παραπομπές σε δίκη και επίσης τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ. Δεν αποκλείεται σε έναν μήνα το τοπίο να είναι ολότελα διαφορετικό.