Αν και οι επιθέσεις των ρώσων χάκερ επισκίασαν όσο τίποτε άλλο το τελευταίο διάστημα

τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, τα ανοικτά μέτωπα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι στην πραγματικότητα πέντε:  

Το αδιέξοδο στη Συρία

Επειτα από πέντε χρόνια συγκρούσεων, 470.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιστούρα δεν έχει καταφέρει να επιβάλει έστω και προσωρινά το τέλος των εχθροπραξιών, να εγγυηθεί τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση. Πράγματι, στο Χαλέπι οι μάχες συνεχίζονται. Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, με την κάλυψη των Ρώσων, προσπαθούν να ανακαταλάβουν τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Η Ουάσιγκτον ζητάει από τη Μόσχα να συμβάλει στην επίτευξη μιας ανακωχής ώστε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να επικεντρωθεί η επίθεση στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η Ρωσία, ωστόσο, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο στο να ενισχύσει τη θέση της στη Συρία και να υπονομεύσει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η κρίση στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και λοιπές δυτικές χώρες απάντησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας με την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν βαρύτατες συνέπειες όχι μόνο στη ρωσική οικονομία αλλά και στις οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Το Κρεμλίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει, συνεχίζοντας να συμπεριφέρεται σαν να είναι η Ουκρανία δορυφόρος του όπως την εποχή που ήταν σοβιετική δημοκρατία. Η Μόσχα, σύμφωνα με μια κατηγορία που δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ο Ομπάμα, δεν έχει σεβαστεί καν τις συμφωνίες του Μινσκ που συνυπέγραψε με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στο μεταξύ, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια «φθινοπωρινή έκπληξη» με επιπλέον προσαρτήσεις και εξεγέρσεις από ρωσόφωνους αυτονομιστές με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Η ένταση στη Βαλτική

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λιθουανία και  Λετονία, φοβούνται ότι μετά την Ουκρανία θα γίνουν τα νέα θύματα επεκτατισμού του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τα συστήματα ανάσχεσης. Τα μαχητικά του Κρεμλίνου συνεχίζουν να «προκαλούν» τις μονάδες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και το Πεντάγωνο απαντά με προειδοποιητικές πτήσεις. Πόσο μακριά είναι ένα ατύχημα;

Η επίθεση των χάκερ

Ο Λευκός Οίκος είναι πεισμένος ότι οι επιθέσεις των χάκερ στους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος είναι δάκτυλος Κρεμλίνου. Τα μέιλ που αφαιρέθηκαν με τον ίδιο τρόπο από την Κλίντον και είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω WikiLeaks δημιούργησαν την αίσθηση στην Ουάσιγκτον ενός οργανωμένου σχεδίου πολλαπλών στόχων.

Η κινητικότητα στον Ειρηνικό

Το Πεκίνο βρήκε ξαφνικά σύμμαχο στις διεκδικήσεις του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – κι αυτός δεν είναι άλλος από τη Μόσχα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ανησυχεί μόνο την Ουάσιγκτον αλλά και όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν μόνο να φοβούνται από τον σινικό επεκτατισμό και τη φιλοδοξία της Χώρας του Δράκου να αποκτήσει στάτους στρατιωτικής υπερδύναμης.