Δεκατέσσερις μήνες μετά την επίτευξη στις Βρυξέλλες της συμφωνίας κορυφής για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλάνισε ώς τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ήταν η διακυβέρνηση του τραπεζικού τομέα αλλά και του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, λίγα πράγματα φαίνεται να έχουν ρυθμιστεί. Ετσι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο ατύπως στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ναι μεν θα ακούσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τους εκθέτει τις ελληνικές απόψεις επί του θέματος, πλην όμως δεν αναμένεται να προχωρήσουν στην υιοθέτηση νέων αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, ούτε βεβαίως να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση –έστω και μερικώς –του ποσού των 2,8 δισ. ευρώ που η Αθήνα έχει λαμβάνειν από τα ευρωπαϊκά ταμεία με βάση τη δανειακή σύμβαση του 2015. Οπως κατέστησε χθες εκ νέου σαφές από τις Βρυξέλλες ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, θέμα μερικής παροχής αυτών των χρημάτων δεν τίθεται και η μόνη προοπτική που υφίσταται είναι η εκπλήρωση από την ελληνική πλευρά όλων των όρων που της έχουν τεθεί, ούτως ώστε να λάβει όλο το ποσό που δικαιούται. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Αθήνα να υλοποιήσει άλλες 15 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από αυτές που άπτονται της λειτουργίας και της διοίκησης τόσο των τραπεζών όσο και του λεγόμενου Υπερταμείου για τη διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων. Εξίσου σημαντικές είναι βεβαίως και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και των κρατικών εσόδων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και με βάση τις εκτιμήσεις που κυριαρχούσαν πριν από το καλοκαίρι, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Σήμερα οι πάντες εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος δεν αρκεί.

Εθισμένοι δε στις ελληνικές βραδυπορίες και λαμβάνοντας υπόψη ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα εξυπηρέτησης των εξωτερικών δανειακών της υποχρεώσεων, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν αποκλείουν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ακόμη και ώς το ανώτατο επιτρεπτό όριο για την εκταμίευση, δηλαδή το τέλος του Οκτωβρίου. Κάτι που βεβαίως θα καθυστερήσει τόσο τις διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του εξωτερικού χρέους της χώρας όσο και την εξόφληση των εσωτερικών οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους, αρχίζοντας από αυτές που αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Ιθύνων της ευρωζώνης, αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, έκανε λόγο χθες από τις Βρυξέλλες για «δυσάρεστες εκπλήξεις» κυρίως σε σχέση με τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επί της ουσίας, δηλαδή, επιβεβαίωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 14 μήνες από την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας για την Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες τόσο σε σχέση με τις διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία, στο εγγύς μέλλον, των τραπεζικών οργανισμών και του οργανισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις όσο και σε σχέση με τα πρόσωπα που θα τους στελεχώσουν. Το γεγονός ότι μάλλον έχει συμφωνηθεί πως ο γάλλος οικονομολόγος Λε Παπ θα είναι ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φαίνεται να επιλύει τα προβλήματα αφού, όπως είπε χαριτολογώντας χθες παράγοντας της ευρωζώνης, «άλλο Λε Παπ και άλλο Πάπας».

Τέλος, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και των δικαστικών περιπετειών του τέως προέδρου της δεν βρίσκεται μεν στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Μπρατισλάβας, πλην όμως ουδείς μπορεί να εμποδίσει κάποιους από τους υπουργούς της ευρωζώνης να το θέσουν. Το ενδεχόμενο αυτό πιθανολογείται σφοδρώς στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ασφαλώς έναν ακόμη πονοκέφαλο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενόψει της αναχώρησής του για την Μπρατισλάβα.