Τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέχρι πρότινος πρόεδρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Την εισήγηση έκανε ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το Ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ. Επίσης, για τη θέση του προέδρου προτάθηκε ο καθηγητής Γεράσιμος Σαπουντζόγλου.

Τώρα, οι δύο υποψήφιοι επικεφαλής πρέπει να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με πηγές. Ηδη η αρμόδια διεύθυνση Εποπτείας έχει αρχίσει να ασχολείται με το θέμα προκειμένου να αποφανθεί αν οι υποψήφιοι είναι κατάλληλοι (fit and proper), όπως προβλέπεται και για τις συστημικές τράπεζες.

Τέλος, τα δύο νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να εγκρίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Η θητεία του ΔΣ της Attica Bank λήγει τον Ιούνιο του 2019.

Εφόσον εγκριθεί το νέο ΔΣ θα κληθεί να ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, καθώς εκκρεμεί η κάλυψη 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Ρουμελιώτης, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Οικονομίας, υπέβαλε τον Ιούλιο την παραίτησή του από το αεροδρόμιο προκειμένου να ασχοληθεί με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και την ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν. Το σχετικό αίτημα, μάλιστα, επρόκειτο να συζητηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΘΝΙΚΗ. Εν τω μεταξύ χθες η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε προκήρυξη για θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της και συγκεκριμένα γι’ αυτές του προέδρου, του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών. Πρόεδρος είναι σήμερα η Λούκα Κατσέλη, αλλά λόγω της ενασχόλησής της με την πολιτική δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου για να παραμείνει στη θέση της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η οποία δημοσιοποιείται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή, 25η Σεπτεμβρίου. Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, να έχουν πρόσφατη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, δεν πρέπει να έχουν ασκήσει σημαντικό δημόσιο λειτούργημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Εν αναμονή της έγκρισης

Τα δύο νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να εγκρίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Η θητεία του ΔΣ της τράπεζας λήγει τον Ιούνιο του 2019