Στο… ράντζο στέλνουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι υγειονομικοί: γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας εκδηλώνουν με μπαράζ ανακοινώσεων και δράσεων διαμαρτυρίας την έντονη απογοήτευσή τους για τους δύο υπουργούς – συναδέλφους τους, προειδοποιώντας ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι θερμός.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, με αφορμή την προγραμματισμένη σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έχουν υψώσει ήδη κόκκινη κάρτα διοργανώνοντας μαζί με τους πολίτες μια δυναμική υποδοχή.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πολάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της κατανομής των θέσεων στις προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση, βάσει της οποίας το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα ενισχυθεί με σχεδόν μηδενικό προσωπικό. Συγκεκριμένα αναμένεται να καλυφθεί μόνο μία θέση ψυχολόγου για τις ανάγκες των ανοικτών ψυχιατρικών δομών.

«Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο έχει ανάγκη από ειδικότητες πρώτης γραμμής. Σήμερα, ημέρα επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού, δεν θα υπάρχει στο νοσοκομείο μικροβιολόγος και ορθοπεδικός» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Στρατής Βουγέλλης, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς παραπέμπονται κατ’ ανάγκη σε ιδιώτες ή στις γειτονικές δημόσιες δομές της Αρτας και των Ιωαννίνων καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για τις εφημερίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το παράδειγμα της Παιδιατρικής Κλινικής. Τις τελευταίες δέκα ημέρες του μήνα δεν εξυπηρετεί ασθενείς κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Μπαλώματα»

Μοναδική λύση-«μπάλωμα» είναι οι επικουρικοί γιατροί, τους οποίους ωστόσο το νοσοκομείο καλείται να καλύψει μισθολογικά από ίδια έσοδα. «Το νοσοκομείο μας όμως δεν έχει κέρδη. Τον περασμένο Απρίλιο για τις μισθολογικές ανάγκες του επικουρικού προσωπικού η διοίκηση αναγκάστηκε να πάρει χρήματα από τον λογαριασμό που προορίζεται για την αγορά υγειονομικού υλικού. Απέμειναν μόνο 9.000 ευρώ, ποσό που δεν αρκούσε ούτε για γάζες» προσθέτει ο κ. Βουγέλλης.

Εναν μήνα πριν είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Τότε, οι συνδικαλιστές τού είχαν επισημάνει ακόμη μια πληγή στο ταμείο του νοσοκομείου.

«Για τη φαρμακευτική κάλυψη ενός ανήλικου ασθενούς με σπάνιο νόσημα το νοσοκομείο δαπανά ετησίως 456.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% του ετήσιου προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη. Γι’ αυτό και αιτηθήκαμε έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες όλων των ασθενών χωρίς προβλήματα» επισημαίνει ο Στρατής Βουγέλλης, προσθέτοντας ότι η έκκλησή τους έπεσε στο κενό.

Τα στοιχεία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους προϋπολογισμούς φτώχειας που γονατίζουν σταδιακά τα νοσοκομεία της χώρας. Το 2010 το Νοσοκομείο Πρέβεζας είχε λάβει 7,2 εκατ. ευρώ για τις ετήσιες ανάγκες τους. Ομως, για φέτος ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 3,7 εκατ. ευρώ.

Συγκέντρωση

Το Νοσοκομείο Πρέβεζας ωστόσο δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Ετσι εξηγείται ότι ενόψει της ΔΕΘ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Παρασκευή στην Ομόνοια, στις 7 το απόγευμα.

Οι γιατροί σημειώνουν ότι διεκδικούν τα αυτονόητα: «Να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με επαρκές προσωπικό, αναλώσιμο υλικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό».

Και επιμένουν ότι παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι τόσο ο Ανδρέας Ξανθός όσο και ο Παύλος Πολάκης είναι γιατροί που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ και άρα γνωρίζουν τις αδυναμίες του, η περίοδος χάριτος έχει εξαντληθεί εδώ και μήνες όπως και οι αντοχές του προσωπικού των νοσοκομείων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΙΝΑΠ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, επιμένει μεταξύ άλλων στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και στην κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Απεργίες

Σταδιακά ανεβάζει το απεργιακό θερμόμετρο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με τα μέλη της να έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.

Για την προηγούμενη ημέρα η Ομοσπονδία έχει οργανώσει πορεία σωτηρίας επτά χιλιομέτρων που την ονομάζουν το «Καραβάνι της Υγείας». Ειδικότερα, η πορεία θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα διέλθει από τα Νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά και Αγιος Δημήτριος με σημείο κατάληξης το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Μάλιστα την Παρασκευή αναμένεται, έπειτα από τη γενική συνέλευση της ΠΟΕΔΗΝ, να οριστεί και η ημερομηνία 24ωρης απεργίας

εντός του Σεπτεμβρίου