Τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στα παιδιά οι φανατισμοί και οι μονομανίες των μεγάλων, καταδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο μία νέα έκθεση της Unicef.

Όπως αποκαλύπτει, σχεδόν ο ένας στους δύο πρόσφυγες σε όλο τον κόμο -κοντά 10 εκατομμύρια ψυχές- είναι παιδιά, τα οποία εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων και της βίας, ενώ άλλα 18 εκατομμύρια βρίσκονται για τον ίδιο λόγο εκτοπισμένα μέσα στις χώρες τους.

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας της ακραίας φτώχειας, των πολέμων των συμμοριών και των πολεμικών συγκρούσεων για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Στην πορεία τους προς μία καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή εντός ή εκτός της πατρίδας τους, έρχονται αντιμέτωπα με κίνδυνο πνιγμού όταν διασχίζουν θάλασσες και ποτάμια, υποσιτισμού, αφυδάτωσης, εμπορίας, απαγωγής, βιασμού ή ακόμα και φόνου.

Και όταν τελικά φθάσουν στην «γη της Επαγγελίας», συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.

Ακόμα χειρότερα, δε, ολοένα περισσότερα από αυτά διασχίζουν τα σύντορα μόνα τους: το 2015 τα ασυνόδευτα παιδιά που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο σε 78 χώρες του κόσμου ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν κατά δύο τρίτα μικρότερος.

Στην Ελλάδα

Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Ξεριζωμένα: Η αυξανόμενη κρίση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών», η Unicef αποκαλύπτει ότι από τους πρόσφυγες που πέρασαν στη χώρα μας το πρώτο επτάμηνο του 2016, το 38% ήταν παιδιά (ή 60.000 από τους συνολικώς 160.000).

Το 48% των προσφύγων προερχόταν από τη Συρία, το 25% από το Αφγανιστάν, το 15% από το Πακιστάν και το 4% από το Ιράκ.

Επιπλέον, στην Ελλάδα καθώς και στην Ισπανία και τη Γαλλία, ποσοστό 45% έως 55% των παιδιών των μεταναστών ζουν στη φτώχεια – ένα ποσοστό διπλάσιο από εκείνο στα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι μη-μετανάστες.