Οι περισσότεροι επιβάτες στις στάσεις των λεωφορείων γεμίζουν τον χρόνο τους κατά την αναμονή παίζοντας με το κινητό τους, μιλώντας με τους γύρω τους ή χαζεύοντας την κίνηση του δρόμου και τους περαστικούς. Αλλωστε, ο χώρος όπου φιλοξενούνται αποτελείται συνήθως από μια κολόνα με τα διακριτικά της στάσης και στην καλύτερη περίπτωση από ένα παγκάκι, αν δεν είναι σπασμένο. Οι κάτοικοι του Φιλύρου, ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη μπορούν να ξεφυλλίζουν βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά χάρη στις στάσεις-βιβλιοθήκες που διαμορφώθηκαν εκεί από τις αρχές Ιουνίου.

«Ηταν μια ιδέα δική μας σε συνεργασία με την Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου. Οι στάσεις τις περισσότερες φορές γίνονταν αντικείμενο βανδαλισμών και αναζητούσαμε μια διαφορετική πρόταση για να την ανάπλασή τους. Ετσι, μιας και είναι παλαιού τύπου, χτιστές σαν σπιτάκια, καταλήξαμε στη διαμόρφωσή τους σε βιβλιοθήκες» λέει στο «Νσυν» ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου υπάγεται η περιοχή. Αυτή η πρακτική είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά στη χώρα μας είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται.

Στην πρώτη φάση των εργασιών επιλέχθηκαν τέσσερις στάσεις που τηρούσαν τις προϋποθέσεις και διαμορφώθηκαν κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Στον τοίχο τους τοποθετήθηκε ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε σχήμα δένδρου, ένα παγκάκι αναμονής και αρκετές θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών. Το αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε με το βάψιμο της οροφής σε γαλάζιες αποχρώσεις ώστε να μοιάζει με ουρανό. Οι εργασίες κόστισαν 500 ευρώ για κάθε στάση, ποσό που καλύφθηκε από τους πόρους του δήμου.

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ. Ως προς τα βιβλία, σε κάθε στάση τοποθετήθηκαν 100 τόμοι έργων για μικρούς και μεγάλους με διαφορετική θεματογραφία, από διηγήματα μέχρι λαογραφικά κείμενα. «Τα βιβλία προσφέρθηκαν από τη δημοτική βιβλιοθήκη, την Ενωση Λογοτεχνών, τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου αλλά και από απλό κόσμο που αυθόρμητα προσκόμισε κάποια που είχε σπίτι του» λέει ο δήμαρχος. Για τη διευκόλυνση της τροφοδοσίας κάθε βιβλιοθήκης με νέα έργα δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. «Ο καθένας μπορεί να ξεφυλλίσει το βιβλίο, να το πάρει στο σπίτι και να το επιστρέψει οπότε νομίζει, ελεύθερα, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία» συμπληρώνει.

Τους δύο πρώτους μήνες της λειτουργίας των ανανεωμένων στάσεων η ανταπόκριση του κοινού ήταν θετική, αφού οι επιβάτες ξαφνιάζονταν ευχάριστα πλησιάζοντας τον χώρο. Μάλιστα, σχολεία και σύλλογοι προσφέρθηκαν να «υιοθετήσουν» τις κατασκευές, δηλαδή να τις καθαρίζουν, να τις φροντίζουν και να αναφέρουν στον δήμο όταν χρειάζεται η παρέμβασή του. Δεδομένου ότι παρόμοιο λίφτινγκ γίνεται και σε νέα στάση στο Πανόραμα, ο δήμαρχος φιλοδοξεί να δώσει στους κατοίκους πρόσβαση στην ανάγνωση και σε άλλα κτίρια. «Σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε κατασκευές από πλεξιγκλάς σε χώρους προσέλευσης κοινού όπως στο δημαρχείο, για να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες όπου θα μπορεί ο καθένας να παίρνει και να αφήνει βιβλία» λέει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.