Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στην πειραϊκή ακτή και να χρειάζονται μόλις δέκα μήνες ώστε η Ηετιώνεια Πύλη, το φρούριο που είχε αποκλειστικό σκοπό την προστασία τής από ξηράς προσπέλασης του λιμανιού, να αναδειχθεί και να είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε εξασφαλισμένο από την Περιφέρεια Αττικής το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που απαιτούνταν για το έργο από το 2012 και αποφάσισε να ασχοληθεί με την έγκριση των οριστικών μελετών μόλις προχθές είναι ακόμη μία απόδειξη ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες που αφορούν τον πολιτισμό.

Η τελευταία ενισχύεται από το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά –αστική ανάπλαση συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων των εγκαταλειµµένων κτιρίων του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς -, στο οποίο εντασσόταν και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων με 2.000 αρχαιότητες που είχαν ανελκυστεί από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών και θα στεγαζόταν στο γειτονικό κτίριο του σιλό (τον Μάρτιο του 2013 είχε αναδειχθεί και νικητής στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μετατροπής του κτιρίου συμβόλου του Πειραιά σε μουσείο), έχει μπει στον πάγο όπως όλα δείχνουν.

Εως τον Ιούλιο του 2017, οπότε και λήγει η σύμβαση του ΥΠΠΟ με την Περιφέρεια Αττικής λοιπόν, η Ηετιώνεια Πύλη –έχει πάρει το όνομά της από τον άγνωστο ήρωα Ηετίωνα, πρώτο κάτοικο της βραχώδους «άκρας» που κλείνει από τα δυτικά το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά –θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους της επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις οχυρωματικές τεχνικές της αρχαιότητας μέσα από τα υπό αποκατάσταση μνημεία. Η είσοδος στον νέο αρχαιολογικό χώρο συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων θα γίνεται από το φυλάκιο που θα εγκατασταθεί επί της οδού Κανάρη, ενώ εντός της περίφραξης και ακολουθώντας τις ήπιες διαδρομές οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν τον ανατολικό πύργο της πύλης και την τάφρο, έργα του 5ου αι. π.Χ. Στα τμήματα που δεν έχουν σωθεί τα οχυρωματικά έργα προβλέπεται η διακριτική υποδήλωσή τους, ενώ ορατά θα είναι και τα ίχνη αρχαίου λατομείου που υπήρχε στην περιοχή, πλαισιωμένα από χλωρίδα που θα ταιριάζει στο περιβάλλον της παραθαλάσσιας περιοχής.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η COSCO. Ωστόσο το μέλλον της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής με πολιτιστικό χρώμα δεν διαγράφεται αισιόδοξο καθώς το παλιό σιλό, το κτίριο δηλαδή όπου επρόκειτο να ιδρυθεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων «έχει παραχωρηθεί στην κινεζική εταιρεία COSCO», σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι. Δηλώνει μάλιστα η ίδια στο «Νσυν» ότι σε 16σέλιδη αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε στο πλαίσιο μνημονίου περί πολιτιστικής κληρονομιάς που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας πριν από δύο μήνες (4/7) είχε προτείνει τη συνεργασία των δύο χωρών ώστε να ιδρυθεί τελικώς το μουσείο, προτείνοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν έκθεση και κινεζικά αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί στον βυθό, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ώς τώρα απάντηση από τους αρμόδιους φορείς.