Το Ναούρου είναι ένα νησί πλησίον της Αυστραλίας όπου εκτοπίζονται οι πρόσφυγες που δεν έχουν χαρτιά. Οι μεταναστευτικές ροές που διατρέχουν τον πλανήτη φτάνουν ώς την Ωκεανία. Στο Ναούρου υπάρχουν μετανάστες που βρίσκονται –επί της ουσίας: κρατούνται –εκεί για τρία χρόνια. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις –αλλά και διαπρεπείς νομικοί –έχουν ξεσηκωθεί γιατί θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν σε μια άλλη χώρα για να χάσουν την ελευθερία τους και να εγκλωβιστούν σε ένα γκρίζο καθεστώς.

Το Ναούρου επικαλούνται τα ξένα δημοσιεύματα για την κατάσταση στα κέντρα προσφύγων ανά την Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι άθλιες –και οι ευρισκόμενοι εκεί, μετέωροι, αλλά και έκθετοι στον ευτελισμό, ενίοτε δε και στην εκπόρνευση. Ολα αυτά ενώ οι κυβερνώντες –προοδευτικοί αριστεροί κατ’ επίφασιν –περί άλλα τυρβάζουν.

Ηδη οι ξένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πάει να γίνει το Ναούρου της Ευρώπης. Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, υπάρχει πλήρης κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών –ποιος είναι πρόσφυγας, ποιος οικονομικός μετανάστης, ποιος επαναπροωθείται και πάει λέγοντας. Δεύτερον, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία μετέθετε με κυνισμό προς ανατολάς το πρόβλημα, δεν φαίνεται να πατάει σε σταθερά θεμέλια.

Οι κυβερνώντες θα φύγουν. Οι πρόσφυγες όμως θα μείνουν. Μαζί με όλα τα προβλήματα και τις καταστροφές που θα έχει προκαλέσει η πλέον ανεύθυνη διακυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα.