Παρακολουθώ και εγώ όπως και πολλοί άλλοι τις αγωνιώδεις προσπάθειες των καναλαρχών που δεν πήραν άδεια, στον διαγωνισμό «ρώσικη ρουλέτα» που διοργάνωσε ο «κρουπιέρης» του κυβερνητικού καζίνου, υπουργός Παππάς. Και ειλικρινά εύχομαι από καρδίας που λένε και οι πραγματικοί… παπάδες (και όχι οι… παπατζήδες!) να βρουν οι άνθρωποι μια λύση για να μη μείνουν άνεργοι χιλιάδες άλλοι. Και αφού με πόνο ψυχής παραβλέψω τη δυσάρεστη από κάθε άποψη είδηση (την κατέστησε γνωστή ο ίδιος) ότι ο Χατζηνικολάου θα μείνει φέτος εκτός τηλεόρασης (προς τιμωρία ασφαλώς του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα αυτοπροσώπως –δακρύζω…), επιθυμώ να αναφερθώ στα λεχθέντα υπό του σεβαστού κυρίου Κοντομηνά, χθες στη διάρκεια συσκέψεως στον πολύπλαγκτο Alpha. Τι είπε ο κύριος Δημήτρης εμφανώς πικραμένος από το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις άδειες; Τα ακόλουθα μεταξύ άλλων:

«Εγώ τους βοήθησα (σ.σ. τους συριζαίους) γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική τους και οι επιλογές τους στην οικονομία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή»!

Θα αποφύγω οιοδήποτε σχόλιο. Νομίζω ότι περιττεύει. Αλλά αν ξανακούσω κάτι από χείλη συριζαίου, βουλευτή, υπουργού, στελέχους, για τα «βοθροκάναλα» της διαπλοκής που πολεμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώ, θα γίνω έξαλλος. Τρομερά…

Σιγή ασυρμάτου

Από τη σύσκεψη των στελεχών του Alpha, ενημερώθηκα εγκύρως από φίλο μου που μετείχε, απουσίαζε ο γνωστός γελωτοποιός Λάκης Λαζόπουλος. Εικάζω ότι θα είχε κάποια απασχόληση. Θα «βασάνιζε» τίποτε κείμενα πάλι για εκείνες τις υπέροχες παρλάτες του, όπου κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν γριές που πέρδονται. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όπως και ο άλλος, που προανέφερα, έσπευσε να εγκαταλείψει πρώτος το καράβι που βουλιάζει.

Εξέλιξη πάντως λογική. Τώρα που ήρθε «η ώρα της αλήθειας» και αποδείχθηκε ότι τα «σούρτα φέρτα» με το ζεύγος Τσίπρα – Μπέτυς εις ουδέν βοήθησαν τον Alpha, φρονίμως ποιών, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια…

Δεν προδικάζω όμως τίποτε. Θα περιμένω…

(Το βράδυ έκανα ένα σύντομο πέρασμα από το site που διατηρεί ο μεγάλος καλλιτέχνης. Αναζήτησα κάτι που να τον τοποθετεί απέναντι στο επαπειλούμενο «μαύρο» στον Alpha, από τον οποίο έτρωγε ψωμί έως πρόσφατα –όχι ψωμί παντεσπάνι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως και στο Mega, παλιότερα… Δεν βρήκα τίποτε. Παρά μόνο ένα κείμενό του γραμμένο την περασμένη Τρίτη 30/8 υπό τον τίτλο «Δέκα μικροί Κυριάκοι»!!! Αξιος!..).

Περάστε στα τέλη του μηνός

Κλείνω το θέμα με μίνι ρεπορτάζ «στην πηγή» –ήτοι τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο (Βούτση) στον οποίο προσέφυγα, προκειμένου να ενημερωθώ επί των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο θα αναλάβει τα ρέστα από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Με ενημέρωσε ότι «ουδέν νεώτερον» και πως «σκέφτεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του οργάνου, περί τα τέλη του μηνός».

–Παίζουν ακόμη τα ονόματα τα οποία είχατε προτείνει αρχικά;

(Αναφερόμουν στην πρόταση από εννέα ονόματα που είχε διατυπώσει στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά δεν έγινε δεκτή από τα κόμματα).

Κατά βάση ναι…

–Και του Λαοκράτη Βάσση;

Ως Ηπειρώτης ενδιαφέρεσαι, πατριώτης σου ε; παρατήρησε.

Ε, ναι. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Αστέρια Μισελέν

Νομίζω ότι αυτή η απόφαση του Προέδρου Νίκου (να αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το καινούργιο ΕΣΡ στα τέλη του μηνός) βολεύει πολλούς και διαφόρους. Κατ’ αρχάς την κυβέρνηση, η οποία περιμένει ότι μέχρι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Και αναλόγως να πράξει με το ΕΣΡ –να είναι αυτό ας πούμε που θα (εκ)δώσει τις άδειες για θεματικά ή περιφερειακά κανάλια.

Κατά δεύτερον τη ΝουΔού, που έχει διαμηνύσει ήδη από πριν το καλοκαίρι στον Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση πριν αποφασίσει το ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου και πριν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τον διαγωνισμό της για τις άδειες. Και κατά τρίτον τους ίδιους τους μη αδειούχους καναλάρχες. Που θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε και πρέπει να κλείσουν, να κάνουν τις προσφυγές τους διεκδικώντας κάποιου είδους άδεια…

Μετρ (ή καλύτερα σεφ) στο μαγείρεμα ο Πρόεδρος Νίκος, τον εκτιμώ…

Ντροπή

Εκείνο που δεν εκτιμώ καθόλου, μα καθόλου όμως, είναι η αναλγησία που δείχνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στα δεκάδες ευαγή ιδρύματα (ορφανοτροφεία, άσυλα κ.λπ.), τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους σε ΕΝΦΙΑ! Χθες ένα ακόμη ίδρυμα, το Αμαλίειο Οικοτροφείο έκανε γνωστό ότι καλείται να πληρώσει 574.000 ΕΝΦΙΑ, ποσό το οποίο με μαθηματική ακρίβεια το οδηγεί στο κλείσιμο. Προ εβδομάδος, κάτι ανάλογο έγινε με το Ασυλο Ανιάτων, που καλείται να πληρώσει ένα εκατ. ΕΝΦΙΑ, χρήματα τα οποία φυσικά δεν έχει. Οπως και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Επειδή λοιπόν οι πλούσιοι αυτού του τόπου σε τίποτε δεν μοιάζουν με τους ευεργέτες των προηγούμενων αιώνων (οι περισσότεροι Ηπειρώτες, υπενθυμίζω) για να βάλουν εκείνοι το χέρι στην τσέπη, ας βρει έναν τρόπο αυτή η κυβέρνηση της συμφοράς –που άμα είναι κανένας πλούσιος φροντίζει με φοροαπαλλαγές να τον κάνει ακόμη πιο πλούσιο –να απαλλάξει τα ιδρύματα από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν ξέρω πώς θα το κάνει, αλλά ας το κάνει, επιτέλους.

Μαστόρια είναι στο πώς να συντάσσουν τροπολογίες και να τις περνάνε από την πίσω πόρτα από τη Βουλή –όπως ας πούμε εκείνη που έδινε αμνηστία στους πολιτικούς που κατέχουν οφσόρ. Για να υπενθυμίσω κάτι που μου ήρθε εντελώς τυχαία στο μυαλό, αυτή τη στιγμή…

Νεύρα

Στο μεταξύ, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο αφήγημα (παραμύθι…) του αριστερού προέδρου Αλέξη, ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου, με τον οποίο επικοινώνησα χθες βράδυ, μου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κατάληξη ούτε μετά το μίνι Υπουργικό που συγκροτήθηκε το μεσημέρι.

Ηταν μέσα στα νεύρα γι’ αυτό –εικάζω ότι τα νεύρα θα είναι γενική κατάσταση στο πρωθυπουργικό γραφείο αυτό το διάστημα.

–Μα γιατί δεν καταλήξατε κάπου; ρώτησα αθώα.

Επεσαν κάτι προτάσεις, αλλά τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Εχουμε ζητήσει σημειώματα από τα υπουργεία, μερικά τα έστειλαν ήδη, άλλα θα τα στείλουν. Φαντάζομαι μέχρι αύριο το μεσημέρι (σήμερα δηλαδή) θα τα έχουμε και θα διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση. Δεν την μπορώ την γκρίνια…

Ευχήθηκα «καλές εμπνεύσεις» σε όλο το επιτελείο που έχει επιφορτιστεί με αυτό το δύσκολο έργο και υποσχέθηκα ότι θα ακούσω το αποτέλεσμα των ζυμώσεων περί το «αφήγημα» Τσίπρα, το Σάββατο, στο Βελλίδειο.

(Αν θα το ακούσω διά ζώσης; Αααα, δεν αποκαλύπτω τις κινήσεις μου, για ευνόητους λόγους. Πέρυσι, υπενθυμίζω, «τους την έκανα». «Ημουν κι εγώ εκεί»…).